Csütörtök délelőtt mutatták be Miskolcon az újságíróknak és a szurkolóknak az új diósgyőri stadion látványterveit. A város, a klub és a kormány képviselőinek közös sajtótájékoztatóján Vígh László miniszteri biztos a beruházás pontos menetrendjét is ismertette - közölte a Nemzeti Sportközpontok (NSK).

"Minimális változtatás még előfordulhat, ugyanis a diósgyőri szurkolókat is bevonjuk a tervezés végső fázisába. Október közepéig várjuk a véleményüket a látványtervvel kapcsolatban, és bizonyos kérdésekben még nekik kell dönteniük: például arról, hogy a B-középben üljenek vagy álljanak a szurkolók" - mondta Vígh László, a beruházásért felelős miniszteri biztos.

Forrás: NSK

A leglényegesebb tervek és adatok viszont már nem változnak: a 4 és fél milliárd forintos beruházással egy nagyjából 15 ezer férőhelyes létesítménnyel gazdagodik Miskolc. A stadion az UEFA IV-es kategóriába tartozik majd, így rangos nemzetközi mérkőzések, például Bajnokok Ligája csoportmeccsek megrendezésére is alkalmas lesz. A lelátó a pályához rendkívül közel helyezkedik el, és teljesen fedett lesz, ami garantálja, hogy a diósgyőri szurkolók minden meccsen fergeteges hangulatot teremtsenek. A multifunkcionális stadionban a tervek szerint a klub múzeuma és szurkolói boltja is helyet kap - írja ismertetőjében az NSK.

Forrás: NSK

A 4,5 milliárd már 6,5 milliárd

Már nemcsak stadionrekonstrukcióról van szó Miskolcon, közelebbről Diósgyőrben, hanem egy sportkomplexum fejlesztését jelentette be Kriza Ákos, Miskolc polgármestere (Fidesz-KDNP) - tudósított az MTI. A stadionrekonstrukcióra rendelkezésre álló forráson túl - ennek a támogatási szerződése már kész - van egy másik fejlesztési lehetőség, amelynek keretében a DVTK utánpótlás akadémiáját alakítják ki a stadion mellett, kétmilliárd forintért. A város közgyűlése 300 millió forintos tőkeemelésről döntött, hogy a kétmilliárdos fejlesztést meg tudják valósítani.

Forrás: NSK

Ezzel pedig a sportkomplexumra fordítható összeg megemelkedik négy és félmilliárdról hat és félmilliárdra - hangsúlyozta Kriza Ákos, hozzátéve, így megnyílik a lehetőség, hogy az utánpótlás-nevelés is megfelelő keretek között történjen Diósgyőrben.

Forrás: NSK

Idén már körülbelül 600 millió forintot költött a város futballra, a környezet kialakítására és a csapat működésére. Azért, hogy Miskolcon, "itthon" tudják tartani a meccseket, alkalmassá teszik az MVSC spottelepet NB I-es találkozók lebonyolítására, a stadionban feleslegessé vált világítást, székeket, eredménykijelzőt átszállítják - közölte Kriza. Olyan felújítást végeznek majd, hogy a pálya ötezer nézőt befogadására alkalmas legyen. Később ez a pálya lesz az utánpótlás-nevelés központja - részletezte a polgármester.

Forrás: NSK

Tavasszal indul a beruházás

"A látványtervek után hamarosan elkészülhetnek a kiviteli tervek, majd jövő májusban, a bajnokság végén indulhat az építkezés. A kivitelezési idő nagyjából egy év, vagyis a jelenlegi számítások szerint 2016 nyarán vehetik birtokba a miskolciak a város új stadionját" - ismertette a menetrendet Vígh László.

Forrás: NSK
Forrás: NSK
Forrás: NSK