Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Vasas Sport Club kiírta közbeszerzését az új - legalább ötezer férőhelyes, acél tetőszerkezetes - stadionja tervezési és kivitelezési munkáinak elvégzésére. A közbeszerzési eljárást az állami tulajdonú Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési (BMSK) Zrt. bonyolítja le - derül ki a magyar és uniós közbeszerzési eljárások figyelésével foglalkozó Közbeszerzési Hirdetmény Figyelő (KHF.hu) portál adataiból.

A felhívásban a klub azt is közli, hogy a tenderen azokat az ajánlatokat, amelyek a nettó 5,5 milliárd forintot a tartalékkerettel együtt számítva elérik, illetve meghaladják, érvénytelenné nyilvánítja.

Bontják a régi stadiont

Az új Illovszky Rudolf stadion a régi helyén, a Budapest, XIII. kerület, Hajdú utca 43. szám alatt épül. "Az új aréna a jelenlegi stadionhoz képest kis mértékben elforgatva, továbbra is a Hajdú utcával párhuzamosan, a Fáy utcához teljesen kitolva épül majd meg. A cél ezzel az volt, hogy a terület minden négyzetmétere kihasználható legyen, ennek köszönhetően lehetőség nyílik egy szabványméretű élőfüves tartalékpálya létesítésére is a stadion közvetlen szomszédságában" - írta a Vasas SC honlapja. A létesítmény állami tulajdon lesz, a klub pedig a vagyonkezelője.

A fociklub október 29-én játszotta utolsó bajnoki meccsét a régi stadionban, amelynek bontása november másodikán indult el.

"A terv továbbra is az, hogy legkésőbb 2018 első felében már az új stadionban játszhasson a labdarúgócsapat. A klubnak az lenne a legszebb 107. születésnapi ajándék, ha már március 16-án birtokba vehetnénk az új létesítményt" - nyilatkozta Markovits László klubelnök októberben a vasassc.hu-nak. Arra a kérdésre, hogy mennyibe fog kerülni a stadionépítés, a közbeszerzésre hivatkozva nem válaszolt a klubelnök. "Az elsődleges feladatunk az volt, hogy megtaláljuk a reális arányokat, és zöldmezős beruházásként egy fedett lelátókkal körbezárt, ötezer fős stadion épülhessen... Véleményem szerint sikerült egy olyan tervezési programot alkotnunk, amely nem tartalmaz semmilyen felesleges vagy valóságtól elrugaszkodott részletet."

Kulcsrakész kivitelezést rendelnek

A közbeszerzési eljárás nyertesének feladata lesz egy MLSZ B (UFEA III.) kategóriás labdarúgó stadion kiviteli tervdokumentációjának elkészítése és kivitelezése, a hozzá kapcsolódó kiszolgáló létesítményekkel, térhatárolásokkal, parkolókkal és közlekedőkkel - derül ki a tenderfelhívásból. A feladat része a kiviteli tervdokumentáció elkészítése, a stadion komplett, kulcsrakész kivitelezése, majd a létesítmény nem jogerős használatbavételi engedélyének és az MLSZ B kategóriás hitelesítési jegyzőkönyvének megszerzése a Vasas SC közreműködésével.

Legalább ötezer férőhelyes stadion épül, négy oldalt lelátóval, négyszintes főépülettel, élőfüves centerpályával, 130 férőhelyes parkolóval. A tereprendezés mintegy 20 ezer négyzetmétert érint. A munkákat 14 hónap alatt kell elvégeznie a nyertes kivitelezőnek.

Azok a vállalkozások tehetnek ajánlatot, amelyek nettó árbevétele a megelőző három évben elérte az ötmilliárd forintot, az építőipari kivitelezésből származó bevétele pedig az 1,1 milliárdot a három év átlagában. Referenciát kell felmutatni egy legalább 8000 négyzetméter alapterületű magasépítési beruházás, egy futball pálya, valamint egy olyan sportlétesítmény kivitelezéséről, amelynek része volt egy háromezer fős lelátó kiépítése. A három munka értékének el kell érnie a hárommilliárd forintot.

A nyílt közbeszerzési eljáráson az ajánlatokat 2017. január 12-ig lehet benyújtani a BMSK-hoz.

Feltételes ez a közbeszerzés

A Vasas ugyanakkor azt is közli a kiírásban, hogy a közbeszerzési eljárás feltételes, mivel a szerződés teljesítéséhez szükséges fedezetről kormányhatározat rendelkezik, de az összegek támogatási szerződéssel még nincsenek teljes mértékben lekötve - eddig körülbelül 35 százalék van így biztosítva.

Épül a Vasas-város

A klub november 11-én jelentette be, hogy megkapták az építési engedélyt a Illovszky stadionra és az angyalföldi sportcsarnokra és ennek köszönhetően novemberben elindulhat a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás. "Megerősítést kaptunk arra, hogy a kormány továbbra is támogatja a Vasas-város projekt megvalósítását, amely négy fővárosi kerületet érint. Közös cél, hogy az érintett állami ingatlanok fejlesztésével 2020-ig valamennyi sportágunk infrastrukturális körülményei jelentősen javuljanak" - mondta a klubelnök.

A kormány idén februárban döntött arról, hogy támogatja a Vasas Sport Club 7,5 milliárd forint összértékű létesítményfejlesztési programját, a megvalósításra a 2016-os költségvetésben 3,273 milliárdot, 2017 és 2020 között pedig 4,256 milliárd forint mehet. A kormány februárban döntött arról is, hogy a Vasas stadionja a Nemzeti Stadionfejlesztési Program keretében a korábban tervezett egymilliárd helyett négymilliárd forintot kaphat.

Még több támogatás jöhet

A Vasas mint kiemelt fővárosi egyesület rendelkezik egy átfogó, minden sportágat érintő létesítmény fejlesztési programmal, amelyre részben már jóváhagyták a keretösszeget, de vannak még folyamatban lévő döntések további források biztosításáról - mondta a napokban Markovits László a 24.hu-nak.

"A program első elemei már meg is valósultak, Pasaréten átadtuk az új rekortánpályát, a Fáy utcában pedig hamarosan elkészül egy minőségi sportra alkalmas, multifunkcionális sátor. Folyamatban van a Folyondár Sportcentrum rekonstrukciója, és a Fáy utcai kézilabdacsarnok korszerűsítése is. Mindkét esetben rendelkezünk építési engedéllyel, így ezek a fejlesztések is elindulhatnak jövő év elején. Ez is előrevetíti, hogy 2020-ig elképesztő fejlődésen mennek majd keresztül ezen állami tulajdonú ingatlanjaink. Ha minden megvalósul, akkor az tényleg több évtizedre meghatározhatja a klub életét, a gyerek-szabadidősporttól kezdve a minőségi utánpótlássporton keresztül egészen a felnőtt élsportig" - nyilatkozta klubelnök a Vasas portáljának.