Új szálloda nyílt a belvárosban

A 2006-ban Boutiqe Hotel Zara után a jordán tulajdonban lévő Zeina Hotel Szolgáltató Kft. új szállodát avatott a Dohány utcában.
Nagy László Nándor, 2010. június 22. kedd, 11:50
Fotó:

A négycsillagos, superior minősítésű Continental Hotel Zara 272 szobával várja a vendégeket - jelentette be Mazen Al Ramahi, a szállodát üzemeltő cég tulajdonosa. A tulajdonos szerint a közeljövőben egy újabb szállóval bővül majd a mostani lánc - ám ennek helye még nincs kijelölve.

A projekt az igen hányatott sorsú épületegyüttes, a Continental Szálló és a Hungária Fürdő épületegyüttesének feltámasztására, a megmaradt értékek mentésére öszpontosított.

A Petur Stúdiót vezető Hegedüs Péternek 2007-es elképzelései alapján készültek az első tervek, amelyre az építési engedélyek 2008 év közepén lettek kiadva. Az építés önmagában 13 hónapig tartott, a szálloda első két nyitott hete a vártnál magasabb foglaltságot hozott.

Vékony Péter, a beruházás végső formáját kialakító Nirmana tervezőiroda vezetője a korábbi korok történetét elevenítette fel. Az 1831-ben nyitották meg a Vas-fürdőt, majd 1909-ben alakították ki a Hungária fürdőt, amely melletti épületben 1913 és 1974 között működött a Continental Szálloda. A fürdőt magát 1920-ban bezárták.

Eltűnt az épület nagy része és csak a fürdő homlokzati fala volt az, ami még az eredeti formában volt visszaadható - a további helyreállítást ugyanakkor a városvédő, Ráday Mihály által az építők rendelkezésére bocsátott képanyag segítette.

A Hungaria Nostra elnöke emlékeztetett, hogy az ingatlanegyüttes korábbi tulajdonosa évek során abban volt érdeke, hogy a még álló falak elpusztuljanak és a telek megszabaduljon a védett, ám a korábbi tulajdonosnak nem hasznos falaktól. Itt az új tulajdonos - aki külföldi - meg akarta menteni, a még menthetőt - hangsúlyozta Ráday Mihály.

Géher Zoltán, a szálloda igazgatója elmondta, augusztustól már teltházas napjai is lesznek a szállodának. A Zara is érzi az idegenforgalmi válságot, a szobaárak így elmaradnak a kategória szintjétől. A koncepció sikerét jelzi, hogy a partnerhotel, a Butique Hotel Zara tavaly 80 százalék feletti szobakihasználtságot tudott felmutatni úgy, hogy kihasználtságát 4 százalékkal tudta növelni.

A cégcsoporthoz tartozó Zara Hotels Consulting cég a láncoktól független szállodáknak kíván segítséget nyújtani és a cégcsoport idén tavasszal egy rendezvényszervező céggel bővült.

Géher Zoltán szerint a szállodák osztálybasorolása változás előtt áll. A szakember azt szeretné, ha a nyújtott szolgáltatások minősítése pozicionálná a Zara Hotelt a megfelelő kategóriába.

HOZZÁSZÓLÁSOK