Több éves előkészítő munka után idén február-márciusban indulhat el Budapest IV. kerületében az a beruházás, melynek eredményeként jövő nyárra egy sportuszoda és egy négycsillagos, százszobás hotel épül fel.

A Fővárosi Vízművek sporttelepének déli részéből leválasztott, 800 millió forintért megvásárolt telken az UTE Szálloda és Sportközpont Kft. építkezik. (E társaság a Kapolyi László nevével fémjelzett System Consulting Zrt., az UTE Sport Kft., a Genev Kft. és magánszemélyek tulajdonában van.) Az összesen nettó 6,7 milliárd forintos beruházás 20 százaléka saját erő, 80 százalékban pedig egy külföldi bank befektetési alapja a finanszírozó. A kivitelezést a Keviép Kft. végzi.

A sportuszodában két, LEN- és FINA-szabványnak megfelelő versenymedence (egy 25x50 m-es és egy 20x33 m-es), egy tanmedence, egy meleg vizes kismedence (azaz brűgölő), torna- és konditerem, szaunák- és masszázshelyiségek lesznek, de helyet kap egy sportrehabilitációs részleg is.

Az uszoda elsősorban az UTE sportolóinak biztosítja az edzési és felkészülési helyszínt, de lehetőséget nyújt hazai és nemzetközi úszó-, vízilabda- és műúszó-versenyek megrendezésére is. Az uszoda ezer forintnál olcsóbb belépővel indít majd - tájékoztatott Sági Gábor, az UTE Szálloda és Sportközpont Kft. ügyvezetője.

A négycsillagos, ötemeletes szálloda -1. szintjén konferencia- és különtermek kapnak helyet. A legfelső emeleten, közel ezer négyzetméteren gyógyító, rehabilitációs, szépészeti és wellness jellegű egészségközpontot hoznak létre. Az eredeti tervekben csak az uszoda szerepelt, a hotelre azért volt szükség, hogy a tervezett megtérülés és a sportkomplexum üzemeltetésének fedezete biztosított legyen - fogalmazott Sági.

A létesítmény energiaellátását egy gázmotoros minierőmű biztosítja majd, de a további anyagi lehetőségek függvényében tervezik a geotermikus és a napenergia felhasználását is. A gázmotorral az elektromos energia a jelenlegi, 38 forintos kilowattóránkénti piaci árral szemben 20 forintos költséggel állítható elő - mondta az ügyvezető.