Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Augusztusban már 13 római-parti ingatlant adott át az állam két egyetemnek: a Testnevelési Egyetem négy olyan telket kapott meg, amelyeknek idáig is ők voltak a használói, kilencet pedig az Óbudai Egyetem alapítványának juttatott a kormány - idézi fel az előzményeket a portál.

Az alapítvány kuratóriumának elnöke Varga Mihály pénzügyminiszter. A most a Parlament előtt lévő törvényjavaslat újabb hét, római parti ingatlant juttatna az Óbudai Egyetemet fenntartó Rudolf Kálmán alapítványnak. Az újabb 40 ezer négyzetméternyi vagyon átadásával a korábban alapítványi tulajdonba került 39 ezer négyzetméternyi ingatlannal együtt összesen nyolc hektár - közte három nagyobb összefüggő terület - értékes római-parti terület kerül alapítványi tulajdonba.

Az átadásnak már városfejlesztési szempontból is lehet jelentősége, különösen egy olyan érzékeny területen, mint a Római-part. A papíron üdülőnek hazudott lakóparkok, a változtatási tilalom ellenére kiadott építési engedélyek, a nem eléggé szabályozott vendéglátás már eddig is úgy formálták át a Rómait, hogy abban egyszerre jutott diadalra a szándékos lerohasztás, a gagyi és a magánosítás – és közben mégis ad még mindig egy olyan természetközeliséget és vízparti szabadságélményt, amit Budapesten egyetlen más hely sem.

A helyi civilek az evezőskultúra jövőjét féltik, az egyetemek szerint azonban nincs miért aggódni: a sport- és rekreációs funkciót akarják erősíteni, és mindenkivel készek együttműködni. A kerületi önkormányzat írásos garanciákat szeretne.

További részletek itt.

Palkovics László ITM-miniszter terjesztette elő azt a törvényjavaslatot, amellyel újabb ingatlanokat kaphatnak az idén felállított egyetemi alapítványok. Az államtól az áprilisban alapítványokhoz került egyetemek ingyenesen kapnak állami tulajdonú ingatlanokat. A vagyonkezelő alapítványok a nekik juttatott vagyonnal gazdálkodhatnak, az már nem számít közvagyonnak, elvileg akár el is adhatják.