Feloldaná a a budavári lakások privatizációját tiltó határozatot a kormány - írja a Népszava. Ezzel több mint ezer műemléki ingatlan kerülhetne a piacra, ezek együttes értéke elérheti az 50-100 milliárd forintot.

A Fővárosi Vagyonátadó Bizottság 1994-ben kelt határozata a Várnegyed lakásait az önkormányzat elidegeníthetetlen törzsvagyonának részévé tette, ám Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nem lát okot arra, hogy a tiltás továbbra is fennmaradjon,

V. Naszályi Márta (Párbeszéd) az I. kerületi polgármestere az önkormányzati választáskor azt ígérte, hogy felülvizsgálják a szociális lakáshasználati jogosultságokat és differenciálják a lakbéreket. Győzelme után neki is látott az új kerületi lakásrendelet előkészítéséhez, de a tervezetből kiszivárgó részletek rögtön kiverték a biztosítékot. Az érintett bérlők több petíciót indítottak, az ügyet felkarolta a Fidesz is.

A bérlők legfőképpen azt sérelmezik, hogy az önkormányzat jelentősen emelné a lakbéreket, valamint hogy az örökbérletű lakók többsége a szociálisból átkerülne a költségelvű kategóriába. Az új lakbéreket a ráfordítások alapján kalkulálták ki. A kerületi bérlakásokat kezelő cég (GAMESZ) beszámolóit hamarosan nyilvánosságra hozzák. Jelenleg zajlik a lakásrendelet-tervezet társadalmi vitájának előkészítése, döntés tavaszra-nyárra várható.

V. Naszályi Márta levélben kereste meg Gulyást egyeztetést kérve az ügyben, de egyelőre nem kapott választ. A polgármester nem igazán látja, miként lehetne felülírni az 1994-es határozatot, de ha ez mégis megtörténik, akkor sem tartja valószínűnek, hogy a kerület valamennyi "örökbérletű" lakását értékesítsék, mindenképpen mérlegelni fognak. A tömeges privatizáció ugyanis nagy arányú lakosságcserét, befektetői felvásárlást eredményezhetne a budai Várban, amit nem tart kívánatosnak.