Újabb passzívházat építtetett a XIII. kerület

Újabb, önkormányzati fejlesztésű passzívházat adtak át Angyalföldön. A 23 bérlakásos Kartács utcai épületet 961 millió forintból húzták fel.
Szepesi Anita, 2018. augusztus 17. péntek, 14:53
Fotó: Napi.hu

Az önkormányzati tulajdonú bérház pénteki átadásán Tóth József, XIII. kerületi polgármester elmondta, nem ez az első, nem is az utolsó önkormányzati beruházás a kerületben, hiszen 2033-ig megvan az elképzelés a fejlesztés irányairól. A Kartács utcai  beruházás költsége 961 millió forint volt, az épület megfelel a passzívház kritériumainak.

Az ötemeletes épület 23 lakása jellemzően egy- és kétszobás, de mindegyik lakás alapterülete meghaladja a 35 négyzetmétert: átlagos alapterületük 40-50 négyzetméter. Minden lakásban van külön konyha- és étkezőhelyiség. Az első emeleten 2 lakást mozgáskorlátozottak részére alakítottak ki. Az  akadálymentesített bérházban a lépcsőházi lifttel a pince és az ötödik emelet között lehet közlekedni. A pinceszinten, a mélygarázsban, illetve a földszinten - a lakásszámnak megfelelően - 23 gépkocsi-beálló van. Az épületben épületfelügyeleti (távriasztással) és épületautomatikai rendszer működik.

A fűtés levegő-víz hőszivattyús rendszerrel, a melegvíz-ellátása központi kondenzációs gázkazánnal működik, amely indokolt esetben a fűtésre is rásegít. A fűtővíz alacsony hőmérsékletű, ezért a hőleadás mennyezet- és padlófűtésen keresztül történik, amit termosztátokkal lehet szabályozni az igényeknek megfelelően. Minden lakás közműfogyasztását egyedileg mérik.

A lakások bérleti díja 2018-ban nettó 867 forint négyzetméterenként, a fecskelakások fajlagos bérleti díja 467 forint. A bérlakás leadásának feltételével meghirdetett 18 lakásra 51 pályázat érkezett. A fecskeházi konstrukcióban meghirdetett 4 egyszobás lakásra összesen 33 pályázat érkezett be. A fecskeházi lakásokat maximum 8 évre igényelhetik olyan 35 év alatti fiatal házasok, illetve élettársak, akik közül az egyik nem töltötte be a 30. életévét, s vállalni tudják a havi minimum 40 ezer forint lakáselőtakarékosság fizetését. Akadálymentesített lakásra olyan személy pályázhatott, aki, vagy a vele együtt költöző személy mozgásszervi fogyatékosságban szenved, amely következtében a helyváltoztatás alsó végtagprotézis vagy kerekesszék használatát igényli.

A kerületben további bérházak épülnek, a Klapka utcában egy 33 lakásos, a Jász utcában egy 35 lakásos, a Szent László úton pedig egy 60 lakásos épület készül.  2002 óta 599 lakást épített  az önkormányzat 30 ezer négyzetméter lakófelületen összesen 10 milliárd forint önkormányzati ráfordítással. A lépcsőzetes lakáshoz jutás elvét alkalmazva eddig mintegy 1000 családnak tették lehetővé jobb életkörülmények között a lakhatást.

Fotó: XIII. kerületi önkormányzat/Fábián Gyula

HOZZÁSZÓLÁSOK