A 2006 óta senyvedő szektor idei, 9,5 százalékos visszakapaszkodását a cégek jelentős része egyelőre nem érzékeli - kommentálta a friss adatokat lapunk kérdésére Koji László, az Építőipari Vállalkozások Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) alelnöke, de mint fogalmazott, bízik abban, hogy az év végi szerződéskötési boom hatása már 2014 első félévében a vállalkozók széles körében megrendeléssé válik. Ugyanakkor megjegyezte, kérdés, hogy ezt az uniós hullámot a következő pénzügyi ciklus első hulláma mikor és hogyan fogja követni.

Az első 11 hónap 9,5 százalékos növekedése az ÉVOSZ véleménye szerint év összesenben eléri majd a 10 százalékot, a szövetség szerint a lendület 2014 elejéig is kitart, ami azt jelenti, hogy a 2006 óta teljesítményének, piacának 40 százalékát elveszítő ágazat 30 százalékra tornázta le a veszteségét, vagyis még mindig 30 százalékkal alatta vagyunk a recesszió előtti időszaknak - hangsúlyozta Koji László.

Nincs szakember sem utánpótlás

Egy másik fontos tényt is kiemelve elmondta, már a 10 százalékos bővülés is komoly munkaerőfeszültséget hoz az ágazatba, a szakemberhiány  és a nem létező szakmunkás utánpótlás jelei villámgyorsan láthatóvá lesznek. A felnőtt szakmunkások Nyugat-Európába távoztak egyéni munkavállalóként, a fiatalok pedig a jelenlegi, a nemzetgazdasági átlagnál majd harmadával alacsonyabb fizetések miatt sem az iskolarendszerű, sem a felnőttoktatási képzésben nem választanak építőipari szakmát. Ez 2014-ben a megbízásokért folytatott harc mellett újfajta versenyhez vezet a vállalkozások között, s azok a cégek, amelyek nem lesznek képesek megfizetni a még elérhető, jó szakembereket, éppúgy elvéreznek, mint a megbízás nélküliek.

Azt még nem lehet látni, hogy a kereslet élénkülése milyen mértékben vezet majd az építőipari árak emelkedéséhez, mindenesetre várható, hogy a szakemberek megfizetésének kényszerűsége előbb utóbb a vállalási árakban is megjelenik - mondta Koji.

Hosszabb távon ez lesz a döntő

Az építőipar 2013-as 9,5 százalékos növekedése után jövőre és 2015-ben 5-5 százalékos további termelésemelkedést vár a GKI - válaszolta lapunk kérdésére Petz Raymund ügyvezető igazgató. Szerinte a 2013 végi gyorsító hatásból marad valami 2014-re is, de a növekedés üteme várhatóan csökkenni fog. Ezt azzal is magyarázza, hogy a megkötött szerződések volumene és a következő év teljesítménye között nem lineáris az összefüggés. Petz főként a választás után felálló új kormány gazdaságpolitikáját, és az arra adott céges reakciókat, beruházási döntéseket tartja a növekedés kockázatának és nem az uniós források jövő évi kifutását.