Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Eredetileg már tavaly augusztusban át kellett volna adni az új csillaghegyi fedett uszodát, aminek az alapkövét Tarlós István főpolgármester és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tette le 2017 februárjában. Az eredetileg nyolc hónaposra tervezett beruházás azonban egy teljes év csúszást szenved, ami jól jellemzi az építőipar mai állapotát.

Mára kiderült, hogy az utolsó módosított határidő sem tartható, 2018. június közepéig nem adható át a csillaghegyi strand megújított része, holott a legfontosabb cél az volt, hogy a nyári szezon kezdetéig elkészüljön. Nem véletlen, hogy Szőke László, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. vezérigazgatója még két hónapja is azt hangsúlyozta, ezt a véghatáridőt semmi nem befolyásolhatja.

Kérdés, hogy szedhetett össze egyéves csúszást a nyolc hónaposra tervezett építkezés. A csillaghegyi strandon a hárommilliárd forintos beruházás keretében a fedett uszoda mellett új wellnessközpont, szaunavilág és csúszdapark is helyet kap. Az már tavaly tavasszal egyértelművé vált, hogy a fedett uszodát nem sikerül a múlt év augusztusában átadni, mert a régészeti munkálatok három hónapig húzódtak.

Most Szőke László azt mondja: jó, ha valamikor július végén el tudják kezdeni a műszaki átadás-átvételt, ami 2018. augusztusi nyitást feltételez. Szóval, a nyár végére újulhat meg a csillaghegyi strand, ami nem éppen a legszerencsésebb időpont. A vezérigazgató azonban rendületlenül bízik abban, hogy a sátrat nem kell még egyszer felhúzni a régi medence fölé. Igaz, ez már a vicc kategóriájába tartozna, azon túl, hogy ez egyetlen télen is újabb százmillió forintos kiadást jelentene, mert továbbra is a hegyoldalt fűtenék a sátorból kiszökő meleg miatt.

Részben a kivitelező hibájából adódik az újabb csúszás, de azt sem szabad elfelejteni, hogy menet közben többször módosítottuk a tervet - ismeri el Szőke László. Szavai szerint a magyarországi munkaerőhelyzet pedig olyan, hogy lasszóval fogják a jó szakmunkásokat.

Az építőipart sújtó szakember hiányban látja az ismételt csúszás fő okát Szabó Lajos, a kivitelező Kalotherm Zrt. tulajdonosa is.

Különösen a vasbeton szerkezetek építésénél és a szakiparban súlyos a helyzet. Kényszermegoldásként Kárpátaljáról és még keletebbről importálunk embereket.

Állítása szerint azonban ők képzettség tekintetében nem veszik fel a versenyt a hazai szakemberekkel, ugyanakkor többe kerülnek, mert a bérükön túl a szállásukat és az utazásukat is fizetni kell. Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy a munkaerő egyharmada határon túli. Csillaghegyen jelenleg 170-180 munkás dolgozik, de Szabó Lajos azt ígéri, lesznek még többen is.

Átadás után ülünk le a kivitelezővel, megállapítani a késés okait, és annak következményeit - mondta lapunknak Szőke László, amikor az esetleges kötbérről kérdeztük. A vezérigazgató szerint a beruházás többi egységénél legfeljebb 4 hónapos csúszás van. Mindet azonban mit sem változtat azon a tényen, hogy a messze legnagyobb egység, a fedett uszoda 8 hónaposra tervezett beruházása 12 hónapot csúszik - mintha a határidő egy óriáscsúszdára ült volna fel. Valamikor nyár végén egyszerre akarják átadni az új létesítmény minden egységét, arról már rég letettek, hogy a fedett uszoda előbb legyen a nagyközönségé.

Varga Zsolt

Fotó: Csillaghegyi strand látványterve, forrása: termalonline.hu.