Újabb fordulat a Rác fürdő ügyében

Még ebben az évben megnyitják a budapesti Rác fürdőt a közönség előtt – mondta a főpolgármester.
MTI-Eco, 2013. január 10. csütörtök, 15:04
Fotó: Napi.hu

Tarlós István főpolgármester tájékoztatása szerint karácsony előtt elkezdték az egyeztetést a beruházást finanszírozó Magyar Fejlesztési Bankkal (MFB) és megállapodtak a közös alapfeltételekben. A városvezető nehéz örökségnek nevezte a fürdő ügyét, közlése szerint elkerülhetetlen, hogy hozzányúljanak a szerződésekhez, de kockázatos a helyzet. Azt mondta, a bankkal szeretnének közös nevezőt találni, az egyeztetések biztatóak és talán az első félév során rendeződik az ügy. Hozzátette, a Rác fürdő még ebben az évben a fürdőközönség rendelkezésére fog állni.

A metrószerződéssel párhuzamot vonva szólt arról is, igyekeznek elkerülni a botrányt és jogilag körülbástyázni a lépéseket, különben évek múlva azok fogják megkérdezni, hogy miért 30 százalékra alkudtak le egy többletkövetelést és miért nem 20-ra, akik azt annak idején előállították.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a fürdőt és a kapcsolódó szállodát fejlesztő és azt finanszírozó cégek csődeljárás alatt állnak. A mintegy 9 milliárd forintos felújításhoz az MFB 7 milliárd forinttal járult hozzá. Az épületnek 2010 októbere óta van használatbavételi engedélye, a megnyitás érdekében már kétszer született − akkor úgy tűnt − végleges megállapodás. A második az MFB-vel, de az is meghiúsult, többek közt a magas törlesztési teher miatt. A fejlesztő cégben tulajdonos a főváros is, amely a hitel egy részének tőkésítését és/vagy a futamidő meghosszabbítását szeretné elérni.

HOZZÁSZÓLÁSOK