Újabb gyanúsítottak a VII. kerületi ingatlanügyben

A különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen, társtettesként, bűnszervezet tagjaként elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt a Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő bűntető ügyben a főügyészség július hónapban 10 újabb személyt hallgatott ki gyanúsítottként - közölte az ügyészség.
NAPI, 2009. július 29. szerda, 09:31
Fotó:

A 10 új gyanúsított közül 6 fő "strómanként" működött közre az egyes önkormányzati ingatlanokat megvásárló projektcégekben, mivel csak névlegesen voltak a cégek tulajdonosai, illetve ügyvezetői. Ezen személyeket - hasonlóan az ügyben korábban már kihallgatott 5 további "strómanhoz" - közokirat-hamisítás bűntette elkövetésével gyanúsítja a főügyészség, mivel közreműködtek abban, hogy valótlan adatok kerüljenek a közhiteles cégnyilvántartásba.

A gyanúsítottak közül két személy elismerte a terhére rótt bűncselekményeket, míg a többiek tagadták a bűncselekmények elkövetését. Négy személy panasszal élt a gyanúsításközléssel szemben.

A 6 "stróman" 3 eddig még ki nem hallgatott megbízóját - akik a korábban már kihallgatott vállalkozóval együtt a háttérben álló tényleges tulajdonosai voltak az egyes önkormányzati ingatlanokat megvásárló projektcégeknek - felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt vonta eljárás alá a főügyészség. Mindhárom gyanúsított tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését és panasszal élt a gyanúsítással szemben.

Az ügyben eddig összesen 16 önkormányzati ingatlan értékesítésével, 346 millió forint vesztegetési pénz átadásával, több önkormányzati lakással, illetve családtag részére történő "jövedelem-kiegészítéssel" kapcsolatban történtek gyanúsításközlések.

Az ügyben szereplő gyanúsítottak a VII. kerületi Önkormányzatnak - a nyomozás eddigi adatai szerint - összesen mintegy 970 millió forint kárt okoztak és további 1,6 milliárd forint kár okozását kísérelték meg.

A Központi Nyomozó Főügyészség ezidáig összesen 21 gyanúsítottat hallgatott ki az ügyben, amely eljárás jelenleg is széles körben folyik - áll a Központi Nyomozó Főügyészség sajtóközleményében.

HOZZÁSZÓLÁSOK