BUX
38240

Újabb hullámvölgy jöhet a húzóágazatban

Hullámvölgy jöhet az építőiparban idén, ha nem indul be a lakossági lakásépítés, felújítás - figyelmeztet Koji László, az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) alelnöke. A GKI ügyvezetője, Petz Raymund ezzel szemben úgy véli, a lakásépítés annyira marginalizálódott az ágazaton belül, hogy egy kiugrás sem hoz ágazati szinten érdemi változást egy éves távlatban. Petz a véghajrában még lehívható uniós forrásoktól reméli az újabb visszaesés elkerülését.

Szepesi Anita, 2015. február 12. csütörtök, 18:51

Kimagaslóan jól sikerült a tavalyi év az építőiparban, a 14 százalékot meghaladó növekedés egybeesik az ÉVOSZ várakozásaival, ráadásul minden alágazat bővült, az elérhető uniós források által meghatározott mértékben - mondta a Napi.hu-nak Koji László. Azonban az év közepén már látni lehetett, hogy brüsszeli pénzekkel táplált beruházási boom nem tartható, az év végi visszaesés és az új szerződésállomány csökkenése ezt visszaigazolja - tette hozzá Koji.

Erre az évre az ÉVOSZ alelnöke további növekedés helyett jó esetben is csak a 2014-es szint megtartására számít, de erre is csak akkor, ha a lakosság visszatér az építési piacra, és hozzálát a hét éve elhalasztott lakásépítésekhez, felújításokhoz. Koji szerint a növekedés kulcsa, hogy a lakásépítés nálunk is a jelenleginál nagyobb részt hasítson ki az építőipari termelésből, az EU átlag például 35 százalék, Németországban 50 százalék, Magyarországon viszont mindössze 7 százalék az aránya.

Az állami beruházás kevés

Az erősödéséhez a lakossági lakáshitelzésben 2,5-3 százalékos hitelkínálatra lenne szükség, ez az a mérték, ami már elérné az ingerküszöböt - fogalmazott az ÉVOSZ alelnöke, aki szerint a kormány megrendelései egyedül nem ellensúlyozzák teljes mértékben azt, ha a piac más szereplői visszafogják a beruházásaikat. Emellett a gazdaságfejlesztésre szánt uniós forrásokból származó, az építőiparnak mielőbb megrendelést nyújtó projektekre is szükség lesz az újabb visszaesés megakadályozásához - tette hozzá Koji László.

Az építőipar 2014-es teljesítménye a GKI prognózisával is egybevág, erre az évre azonban már csak 3 százalékos növekedéssel számolnak- tudtuk meg Petz Raymund ügyvezető igazgatótól. Petz a lakásépítés esetleges felfutásának nem tulajdonít nagyobb jelentőséget egy éves távon, egyszerűen azért, mert az épített volumen összezsugorodásával - tavaly 9 ezer lakást építettek - a lakásépítés oly mértékben marginalizálódott, hogy akár ötven százalékos bővülés sem jelent többet összágazati szinten 2-3 százaléknál. Arról nem is beszélve, hogy egyelőre nincs is semmilyen jele egy újabb lakásboomnak, a GKI januári, a lakosság lakásépítési, felújítási szándékait górcső alá vevő felmérése nem jelez változást az októberi adatokhoz képest.

Ki akar lakást venni?

A GKI felmérése szerint januárban összesen hétezer háztartás jelezte biztosra, hogy egy éven belül lakást vásárol, vagy épít, a felújítást, bővítést biztosan tervező háztartások száma pedig 23 ezer volt. Azaz a lakossági várakozások, vásárlási szándékok még nem fordultak pozitívba, a közvetítők az általuk jelzett forgalomnövekedést is zömmel az alacsony kamatszint és alacsony árak miatt felfutó befektetői vásárlásoknak tulajdonítják - jegyezte meg Petz Raymund, hozzátéve, hogy ezzel együtt is 30 százalékos bővülést várnak az új lakások számában év végére. A szakember sokkal inkább az utolsó pillanatban még lehívható uniós források áthúzódó hatására alapozza pozitív prognózisát, mely szerint az építőipar idén további 3 százalékot növekedhet.