A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítaná a Roma Oktatási és Kulturális Központ beruházásával kapcsolatos közigazgatási hatósági ügyeket, ez az engedélyezési eljárások egyszerűsítését és gyorsítását, így a megvalósítás idejének csökkentését jelenti - derül ki abból a rendelettervezetből, amely hétfőn került ki a kormány honlapjára. Az előterjesztést az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) készítette, s azt április 6-ig lehet nyilvánosan véleményezni.

A Roma Oktatási és Kulturális Központot a VIII. kerület, Tavaszmező utca 6. szám alatt valósítanák meg, abból az épületből kialakítva, ahonnét tavaly októberben a józsefvárosi önkormányzat kilakoltatta a Horváth Aladár vezette Roma Parlamentet és a Phralipe Független Cigány Szervezetet. A kerület életveszélyre hivatkozott a kilakoltatáskor, ugyanakkor azt is közölték, "nem titok, hogy az önkormányzat át kívánja adni az ingatlant az államnak, ugyanis egy roma kulturális központot fognak létrehozni az épületben" - írta októberben a Magyar Nemzet.

Az Emmi előterjesztésében az áll, hogy a roma kulturális központ beruházásához szükséges forrás rendelkezésre áll, erre a kormány 2009-ben 900 millió forintot, majd 2016. december 20-án további 1,6 milliárd forintot különített el. A támogatás kedvezményezettje az az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Kft., amelynek tulajdonosa a Lezsák Sándor-féle lakitelki Népfőiskola Alapítvány, és amely 2017. január 1-jétől átvette - a kormány döntése nyomán - a megszűnő Nemzeti Művelődési Intézet feladatait.

A dokumentum szerint

a kormány - a magyar nemzeti társadalmi felzárkózási stratégiával összhangban - elkötelezett a roma kultúra támogatása iránt. A magyarországi cigányság a rendszerváltás óta vár egy olyan kulturális intézményre, amely méltó és reprezentatív módon képes feltárni, dokumentálni, bemutatni és életben tartani kulturális sokszínűségét. A központ megvalósításával lehetővé válik a roma nemzetiségi kultúra hagyományainak méltó körülmények között történő, komplex bemutatása, egyben tér nyílik nemzetiségi oktatási programok lebonyolítására.

Az Emmi októberi közleményében azt írta, hogy a központot a terveik szerint Cziffra György világszerte ismert magyar származású roma zongoraművészről nevezik el.

Képünk illusztráció (forrás: MTI).