Az FDI számos szempont szerint rangsorolta 2014-2015-re európai városait és régióit, Budapest több tízes toplistán is szerepel. A legvonzóbb kelet-európai tőkebefektetési helyszín címe mellett kilencedik az európai fővárosok összesített listáján, hetedik ugyanebben a körben a befektetések költséghatékonyságát vizsgáló rangsorban, és ötödik helyen áll London, Moszkva, Dublin és Párizs mögött Budapest, mint a legbarátságosabb üzleti környezetet biztosító célpont. Abban a kategóriában, amelyik a kormányok befektetőbarát stratégiáit és a befektetőknek nyújtott szolgáltatásokat veszi górcső alá, a nyolcadik helyen áll Budapest.

Két magyarországi régió is a listákra került: Észak-Alföld a költséghatékonysági versenyben nyert harmadik helyezést a nagy európai régiók között, a Dél-Dunántúl pedig a hatodik legjobb ugyanebben a versenyben a régiók között.

Berényi János, a HITA elnöke a díj kapcsán a Napi.hu-nak elmondta: határozott pozitív üzenet a befektetők felé az FT által meghirdetett versenyben az első helyet elérni. A külföldi működőtőke döntően a szolgáltatóközpontokon (shared service centers - ssc) és az autóiparon keresztül érkezik, eddig összesen 80 ssc települt Magyarországra, ebből több mint 70 Budapestre, mintegy 30 ezer munkahelyet teremtve.

A HITA további 36 ssc-vel tárgyal jelenleg, amelyek további 8-10 ezer munkahelyet hozhatnak létre. A HITA közreműködésével tavaly 1,2 milliárd euró, azaz 360 milliárd forintnyi működőtőke érkezett Magyarországra, főként az autóiparba, Budapesten pedig a szolgáltatóközpont iparágba.

TOP-10 kelet-európai tőkevonzó város
Budapest
Wroclaw
Katowice
Plzen
Moszkva
Brno
Poznan
Ostrava
Pozsony
Prága
Forrás: Financial Times/FDI