Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A legénységi épület rekonstrukciójával folytatódik az egykori győri Frigyes laktanya több mint 100 millió eurós felújítási programja. A terület tulajdonosa, az osztrák Leier Holding International üzlet- és irodaközpontot alakít ki a több ezer négyzetméteres ingatlanból. Végleges döntés született arról, hogy az osztrák Leier Holding International folytatja a több mint héthektáros győri Frigyes laktanya rekonstrukcióját. Az egykori legénységi épületből üzlet- és irodaközpontot alakítanak ki. A cégnél közölték, több hónapig tartó előkészítő munka után immár a jogerős építési engedély is rendelkezésre áll.

Az egykori legénységi épületet, valamennyi építészeti értékét megőrizve, eredeti formájában állítják helyre, azt követően, hogy a statikailag menthetetlen épületrészeket lebontják, a többit pedig megtámasztják. A beruházás várhatóan 2009 végére készül el. A győri önkormányzat a 90-es évek elejétől próbálkozott az egyre romosabb állapotba kerülő hatalmas komplexum hasznosításával. Számos terv és befektetői elképzelés született, ám egyikből sem lett semmi. Ebben része volt annak is, hogy az egész épületegyüttes a mai napig műemléki védettséget élvez, üzleti célú hasznosítása tehát nem egyszerű feladat. Végül a Magyarországon több mint húsz éve jelen lévő Leier-csoport 2005 nyarán vásárolta meg az ország egyik legnagyobb belvárosi, még a Monarchia korában épült laktanyaegyüttesét.

A társaság még ugyanez év őszén bejelentette, hogy több mint 100 millió eurós ingatlanfejlesztést kíván itt megvalósítani, úgy, hogy a laktanya építészeti értékeit megőrzik s a területen például bevásárlóközpont sem lesz, ugyanakkor az egészet megnyitják a nagyközönség előtt. Azt már ekkor eldöntötték, hogy az egykori tiszti kaszinó megújult épületébe a Leier magyarországi irodája költözik, mindemellett szolgáltató központot, üzleti centrumot, kávéházat, ötcsillagos szállodát is kialakítanak a városházától alig néhány száz méterre lévő területen. Elsőként a volt tiszti kaszinó készült el, amelynek teljes felújítása több mint 1,2 milliárd forintba került. A közelmúltban befejeződött egy újabb, korábban altiszti kaszárnyaként szolgáló s küllemében a tiszti kaszinóra hasonlító, ám annál kevésbé díszes és alacsonyabb épület rekonstrukciója is, ebben 19 luxuslakás kapott helyet. Tart még a vita ugyanakkor arról, hogy a területen lévő hat védett épület közül melyiket lehet lebontani. A Leier szakértői már 2005-ben úgy nyilatkoztak, hogy a hatból kettőt - állapotukat és építészeti értékeiket figyelembe véve - nem érdemes megtartani. Az egykori gyengélkedőt - amelyet szovjet katonák építettek - már lebontották, míg a fogda sorsáról tart a vita a beruházó és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal között.