Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Míg 2014-ben még az irodapiac volt a legaktívabb szegmens a befektetések 44 százalékával, idén már a kiskereskedelmi ingatlanok számítottak a legvonzóbbnak (41 százalék). A kiskereskedelmi tranzakciók több mint kétharmadát a régió fővárosaiban és nagy vidéki városaiban található "A" kategóriás ingatlanok tették ki. A befektetők azért kedvelik ezeket az ingatlanokat, mert teljesítményük igazolt mind a látogatószám, mind a bérlők bevétele szempontjából, és a bevételek stabilitása is csaknem garantált - írja a CBRE.

A régióban egyértelműen Csehország járt élen, lenyűgöző, 130 százalékos éves növekedéssel: számos magas presztízsű ingatlan cserélt gazdát az elmúlt évben, például a Palladium bevásárlóközpont és a RPG Byty lakóingatlan-portfolió. Ez a két tranzakció a teljes 2015-ös régiós kereskedelmi ingatlan-befektetési forgalom negyedét tette ki.

Így jártak  kedvelt piacok

Lengyelország továbbra is vonzó a befektetők számára: számos jelentős ügyletet lezártak már, illetve további nagy üzletek várhatóak 2015 negyedik negyedében, bár a teljes forgalom 15 százalékkal elmaradhat a tavalyitól.

Az instabil politikai környezet eredményeképpen az orosz piac 13 százalékot csökkent éves szinten - bár a legjobb irodaházak még így is "biztos menedéket" jelentenek - ez a szegmens csak kismértékű veszteséget mutat az előző évekhez képest.

Magyarországon új területre lépnek a befektetők

Magyarországon a kereskedelmi ingatlanforgalom az év első három negyedévében 11 százalékkal növekedett. Ez a bővülés ugyan elmarad az év elején várt ütemtől, azonban a régión belül dinamikusnak mondható. A hazai ingatlanbefektetők továbbra is meghatározói szereplői a befektetési piacnak, részesedésük a teljes forgalmon belül tavalyhoz hasonlóan 35 százalék. Mivel a legtöbb prémium ingatlan az elmúlt években már gazdát cserélt, ezért a befektetők a jelentős értéknövekedési potenciállal bíró másodlagos termékek felé fordultak - mondta a hazai helyzetről Borbély Gábor, a CBRE elemzési vezetője.

A kisebb piacok, mint Románia és Szlovákia a befektetési forgalom lassulását kénytelenek elszenvedni: mindkét országban kétszámjegyű zsugorodás várható 2015-ben, bár az év vége még tartogathat meglepetéseket.

Áremelkedés várható

A régió egészét illetően az első osztályú ingatlanok árai továbbra is emelkednek, ahogy a befektetői étvágy is egyre nagyobb a legjobb ingatlanok iránt, amelyekben A-kategóriás bérlők működnek, hosszú távú bérleti szerződésekkel, ami tartós stabilitást és jövedelmet jelent a tulajdonosoknak.