Újabb szállodák dőlhetnek be Magyarországon

A vidéki "szálloda-túltermelés" − vagyis építés, bővítés − noha kisebb ütemben, idén is folytatódik, pedig jó néhány becsődölt létesítmény vár "megmentő" befektetőre a piacon. Mi több, szakemberek a kuponozás kapcsán további lehetséges szállodacsődökről beszélnek.
Szilágyi Eta, 2012. július 1. vasárnap, 14:23
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

A markáns belföldi keresletre alapozó vidéki turisztikai piac késéssel reagált a válságra, azonban 2009-ben már közel a 2004-es szintre esett vissza a vendégéjszakák száma. 2010-ben ugyan megállt a csökkenés, de 2011-ben újra 1 százalékkal zsugorodott a vendégéjszakák száma − derül ki a BDO elemzéséből. 2012 első három hónapjában újabb 1,2 százalékkal szűkült a hazai vendégforgalom, ám a 3, 4 és 5 csillagos wellness-szállodáknál közel 30 százalékos volt a növekedés aránya, ezzel szemben a gyógyszállodák és apartmanhotelek 8 és 13,5 százalékos  csökkenést könyvelhettek el. A cég előrejelzése szerint az elkövetkező hónapokban − a helyi gazdaság lehetséges növekedési trendjeit figyelembe véve − további csökkenés várható mind a vendégéjszakák számában, mind a szoba-átlagárakban.

Az ágazat helyzetével kapcsolatban Hegedűs Attila, a BDO Magyarország ügyvezető igazgatója lapunknak kifejtette: a vidéki kereskedelmi szálláshelyek piaca egyre szűkül, ugyanakkor a minőségi szálláshelyek irányába tolódik el. Csak azok a szálláshelyek, szállodák képesek ugyanis a feszített versenyben talpon maradni és növekedést elérni, amelyek komplex és minőségi szolgáltatásstruktúrával és egyedi kínálattal lépnek elő. A hagyományos "szállodadobozok" ideje lejárt: napjainkban a vendégeket megszerezni és megtartani csak a folyamatos "vásárlási inger" keltésével lehet, ami a kivételes, egyedi termék, üzenet és szolgáltatások együttesét jelenti. Példaként említi az unikális pozícióval és üzenettel rövidesen piacra lépő noszvaji Oxygen Hotelt, amely az egyedi szolgáltatásokat és a wellnesst is teljesen új alapokra helyezi, valamint a győri Eto Park Hotelt, amelynél a sportfunkció is megjelenik, és nem utolsósorban a kecskeméti Four Points by Sheratont. Ez utóbbi nem egy újabb wellness-szálloda, hanem egy komoly gazdasági erőre és potenciálra, a Mercedes-gyárra és annak "holdudvarára" is alapozva indult el.

Mint hozzáfűzi: bár nagy várakozások előzték meg az ÚSZT keretében most megnyílt szállodafejlesztési programlehetőséget, és lesz, vagy már van számos olyan projekt, amely − szálloda bővítésére, szolgáltatásfejlesztésre, de akár új létesítmény építésére − indulni kíván, a megvalósításuk kulcskérdése a hitel, hiszen a bankok hotelportfóliója tovább "hízik" a várható bedőlésekkel, A megmaradók azonban a növekedésből nagyobb arányban részesülnek. Az új fejlesztések esetében pedig aki újat mutat, folyamatosan megújul és kezelhető mértékű vagy semennyi hitele nincs, az talpon maradhat.

Négycsillagos gyógyszálloda nyílik szeptemberben Egerben. A Hotel Platán Gyógy-, Idegenforgalmi és Rekreációs Központ nevet viselő létesítmény összköltsége 1,7 milliárd forint, melyhez 450 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek az ÚSZT pályázatán. A több mint 50 szobás, 23 apartman- és 28 standard szobás, a helyi gyógyvízre alapozó komplexumban lesz reumatológia, fogászati klinika, fiziko- és balneoterápia, gyógymasszázs-részleg, de a traumatológiai sérülésből felépült betegek rehabilitációjával is foglalkoznak majd. A wellness-részlegben egy radionos és egy sófürdőt, valamint élménymedencét, a négy lakószintes épület földszintjén pedig szolgáltatóegységeket, közte éttermet is kialakítanak.

Augusztusban várhatóan átadják a Győrben épülő, négycsillagos ETO Park Hotelt is, amely az ország első stadionpanorámás üzleti szállodája, és 250 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatással valósult meg. A létesítményben több mint 1000 négyzetméter a minősített konferenciaterület, mellette több kisebb rendezvényterem és egy 100 fős, különleges kialakítású étterem is megtalálható.

Várhatóan nyár végére fejeződnek be a hajdúszoboszlói Hotel Délibáb rekonstrukciós munkálatai. Tavaly év végére az épület egyik szárnyát már felújították, és jelentős műszaki korszerűsítést is elvégeztek. Augusztusra a tervek szerint elkészül a 400 fő befogadására alkalmas modern konferenciaterem, és a lakóegységeket is felszerelik a négycsillagos kategória "kellékeivel". A teljes felújítás összköltségéről az új tulajdonostól nem kaptunk információt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

intermezzo, 2012.07.02 09:49

@gewinner62 2012. július 1., vasárnap 15:52: és mit termeljenek a termelő cégek? még több Matolcsy-t? v magyar Mussolini alter ego-t?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gewinner62, 2012.07.01 23:45

@VoIe:

én sem írhattam volna szebben- ezért megyek én majd Galyatetőre---csúcsszálloda-wellnesz-extra jó kaják-gyönyörűtáj-bobpálya pár km----horvátba én se soha többé!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

VoIe, 2012.07.01 20:47

@Blama: En meg sokkal inkabb nyaralnek a Balatonon mint a horvatoknal, ahol draga minden, szar a kaja, nem beszelik a nyelvemet de sokan az angolt sem, sosviz undorito, tengeri sunre ha nem figyelsz, akkor cseszheted... 2 hetig nyaraltam a horvatoknal, az egy eletre eleg volt.
Alsoors, Csopak, Balatonfured szazszor jobb helyek mint a Horvat tengerpart. Egyedul az idojaras az, amit ki kell fogni, de pl. borus napon ott a bobpalya a kozelben, go-kart palyak, tihany, bakony...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2012.07.01 18:40

Ki megy pl. Gunarasra?

Ki megy pl. Umagra?

Aki az utóbbira szavaz ( tenger, napsütés, jó kaja ), az nem szavaz az előbbire.

Az utóbbira szavazok, még akkor is, ha a a legmagyarabb meg nem adóztatható CBA ott NTL-ként ( Nemzeti Kereskedelmi Lánc ) nyomja magát, mint abszolút horvát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gewinner62, 2012.07.01 15:52

van eléggé sok értelmetlen beruházás-az tény---ugye nem baj,ha nem nagyon sajnálom őket??!!

Helyettük termelő cégeket kéne inkább alapítani és támogatni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html