Az elmúlt három hónap termelési helyzetének megítélése februárban - a szezonálisan kiigazított adatok alapján - némileg javult az előző hónaphoz képest. (A januári megtorpanás ezek szerint csak átmeneti jelenség volt.) A nyers adatok ugyanakkor enyhe romlásról tanúskodnak januárhoz képest. Februárban a cégek 18 százaléka növekvő, 25 százaléka csökkenő termelésről számolt be. Ugyanez a két arány januárban rendre 22 és 26 százalék volt. A legkevésbé kedvező a termelési helyzete februárban is a 20 főnél kisebb létszámú cégeknek.

Egy évvel ezelőtt az elmúlt időszaki termelés megítélése a jelenlegihez képest kifejezetten negatívan alakult: 2013 februárjában 7 százalék volt a növekvő termelési tevékenységről beszámolók aránya, míg csökkenésről 50 százalékuk tudósított.

Eltérő kilátások az alszektorokban

A rendelésállományok összesített értékelése februárban - szezonálisan kiigazított adatok szerint - ha nagyon enyhén is, de javult az előző hónaphoz képest. A nyers - azaz szezonálisan nem kiigazított - adatok is kismértékű, de kedvező irányú változásra utalnak: februárban a válaszadó cégek 12 százaléka magas, míg 38 százalékuk alacsony rendelésállományról tájékoztatta a GKI-t. Ugyanez a két arány januárban rendre 13 és 41, egy évvel ezelőtt  5 illetve 61 százalék volt. A mélyépítéssel foglalkozó cégek helyzete februárban is lényegesen kedvezőbb, mint a magasépítőké.

A foglalkoztatott létszám várható alakulására vonatkozó várakozások - a szezonálisan kiigazított adatok alapján - februárban érezhetően romlottak januárhoz képest. A nyers adatok javuló kilátásokra utalnak. A februári felmérés eredménye szerint a cégek 18 sázaléka készült a létszám bővítésére, míg 16 százalékuk elbocsátásokat tervezett. Januárban ugyanez a két arány rendre 12 és 16 százalék, egy éve pedig 14 és 20 százalék volt.

Így alakulhatnak az árak

A következő három hónapban áremelésre és árcsökkentésre törekvő cégek aránya februárban sem különbözött jelentősen egymástól. A termelői árak emelését tervezi a következő három hónapban a cégek 11 százaléka, árcsökkenésre pedig 12 százalékuk számít. Egy hónapja ugyanez a két arány 12 és 10, egy éve 8 és 14 százalékot tett ki.

Ez a bővülés legnagyobb gátja

A termelés bővítését korlátozó tényezők között első helyen változatlanul a kereslet hiánya áll, másodikként azonban ezúttal a vevők fizetési késedelmeit, harmadikként pedig a bizonytalan gazdálkodási környezetet említették a válaszadók.

Lényegesen romlott a magyar gazdaság rövid távú kilátásainak megítélése az építőipari termelők körében. A nyers adatok is a korábbinál kedvezőtlenebb kilátásokat jeleznek. Februárban a válaszadók 22 százaléka számított javulásra és 24 százalékuk romlásra, míg januárban ugyanez a két arány rendre 24 és 15 százalék volt.