Már januárban többen jelezték, hogy a jelentősen dráguló építőipari szolgáltatások miatt nem fognak annyiból kijönni a beruházások, ahogy azt korábban gondolták, ezért sok önkormányzat abban bízott, hogy a kormány kisegíti őket a bajból - olvasható a cikkben. A dráguló építési beruházások a közel hatezer uniós pályázat kétharmadát teszik ki.

Még három évvel ezelőtt kellett összeállítania az önkormányzatoknak a terveiket, hogy milyen beruházásokat szeretnének a településükön, majd ezeket a megyei közgyűlések összefésülték, jóváhagyták. Az átalakuló bírálati rendszer miatt azonban húzódott a Terület- és Település Operatív Program (TOP) projektekjeinek értékelése, a jóváhagyásra tavaly tavaszig kellett várniuk. Időközben azonban kétszer is emelték a minimálbért, egyre nagyobb lett a munkaerőhiány, és az építőanyagok sem lettek olcsóbbak. Így a polgármestereknek azzal kellett szembesülniük, hogy a projektek befejezéséhez pluszforrásra lesz szükségük.

Az önkormányzatok problémájáról és egyes települések ügyeskedéseiről bővebben a hvg.hu-n olvashat. (Földosztás lesz a Balatonnál - ezt a cikket olvasta?)

A kép illusztráció, forrás: Pixabay.