Negyedmilliónál is több budapesti támogatta alig több mint egy éve a Momentum népszavazási kezdeményezést a budapesti olimpiáról. A kormány meghátrált, visszavonták a 2024-es ötkarikás játékok megrendezésére benyújtott magyar pályázatot.

Az előkészületek azonban nem álltak le, a sportért felelős államtitkár már napokkal később jelezte, hogy a sportlétesítmények egy részére az ötkarikás játékoktól függetlenül is szükség van - olvasható a hirtv.hu-n.

A Magyar Narancs most arról ír, a kétharmados győzelem újra lehetőséget adhat a Fidesznek, hogy felmelegítse az olimpiarendezési álmot. A legkorábbi céldátum 2032 lehet, mivel a 2024-es olimpia párizsi és a 2028-as játékok Los Angeles-i helyszíne már eldőlt.

Szabados Gábor sportközgazdász szerint ha lesz is újra rendezési szándék, azt mindenképpen népszavazásnak kell megelőznie - ami megfelelő üzenettel akár sikeres is lehetne.

A sportdiplomáciai előkészületek is folytatódtak. Jövőre Budapest lesz Európa sportfővárosa - számolt be a Hír TV.

A kormány ezt is támogatja

Debrecen és Miskolc rendezi 2024-ben az Európai Egyetemi Játékokat (EEJ) az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) pénteki, madridi döntése alapján - számolt be az MTI. "Óriási sikernek tartom, hogy Magyarország, azon belül Debrecen és Miskolc nyerte el az Európai Egyetemi Játékok rendezési jogát. A kormány teljes támogatásáról biztosította az eseményt, amely szépen illeszkedik a vizes világbajnokság és az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál utáni sorba" - nyilatkozta Sárfalvi Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára.

Sárfalvi szerint várhatóan ez lesz minden idők legnagyobb multisport eseménye Magyarországon, az 1965-ös budapesti nyári Universiadéhoz hasonlóan, hiszen körülbelül hatezer induló várható 2024-ben. Az esemény jellegzetessége, hogy nem nemzeti válogatottak, hanem intézményi színekben induló csapatok vehetnek részt rajta.