Az elmúlt három hónap termelési helyzetének megítélése áprilisban (a szezonálisan kiigazított adatok alapján) - a márciusi megbicsaklás után - áprilisban jelentős mértékben javult. A nyers adatok is kedvező irányú változásról tanúskodnak. Áprilisban a növekvő és csökkenő termelésről beszámoló cégek aránya egyaránt 24-24 százalék volt. Ugyanez a két arány márciusban rendre 15 és 28 százalék volt. A mélyépítők termelési pozíciója áprilisban is kedvezőbb a magasépítőkénél. A kis-, a közepes és a nagyvállalatok között e téren nincs érdemi különbség. Egy évvel ezelőtt a cégek 11 százaléka számolt be  növekvő termelésről, míg csökkenésről 48 százalékuk tudósított.

A rendelésállományok összesített értékelése áprilisban - a szezonálisan kiigazított adatok szerint - tovább javult. A nyers  adatok is pozitív irányú változásra utalnak: áprilisban a válaszadó vállalkozások 19 százaléka magas, míg 33 százalékuk alacsony rendelésállományról tudósított. Ugyanez a két arány márciusban 15 és 39, egy éve 7 illetve 60 százalék volt. A mélyépítéssel foglalkozó cégek továbbra is kedvezőbb helyzetben vannak a magasépítőknél.

A nagyobbak messzebb látnak

A megkötött szerződésekkel biztosított termelési periódus átlagos hossza az építőipar egészében 2014 januárjában elérte a 4,2 hónapot. Ez az érték valamivel meghaladja az egy évvel és az egy negyedévvel ezelőtti periódust is (3,6 illetve 3,5 hónap). A nagyobb vállalatok helyzete kedvezőbb, mint a kisebbeké: az 50 fő feletti cégek átlagosan 5,5, az 50 fő alattiak pedig 3,6 hónapra látnak előre.

Inkább felvesznek, mint elbocsátanak

A foglalkoztatott létszámmal kapcsolatos  várakozások - a szezonálisan kiigazított adatok alapján - áprilisban igen jelentősen javultak az előző hónaphoz képest. A nyers adatok is számottevően javuló kilátásokra utalnak. Az áprilisi felmérés eredménye szerint a cégek 21 százaléka készült a létszám bővítésére, míg 12 százalékuk elbocsátásokat tervezett. Márciusban ugyanez a két arány rendre 19 és 17 százalék, míg egy éve 10 illetve 22 százalék volt.

Hosszú idő óta először fordult elő, hogy az áremelést tervező vállalkozások aránya - ha kismértékben is, de - meghaladja az árcsökkenést tervezőkét. A termelői áraknak a következő három hónapban várható emelését tervezők aránya áprilisban 8, az árcsökkenésre számítóké pedig 6 százalék volt. Egy hónappal ezelőtt ugyanez a két arány 10 és 13, egy évvel ezelőtt 5 és 19 százalékot tett ki.

Mi gátolja leginkább a további bővülést?

A termelés bővítését korlátozó tényezők között immár a vevők fizetési késedelmei kerültek az első helyre, dobogós még a kereslet hiánya és a bizonytalan gazdálkodási környezet.

A magyar gazdaság rövid távú kilátásainak megítélése az építőipari termelők körében áprilisban lényegesen javult az előző hónaphoz képest (a szezonálisan kiigazított adatok alapján). A nyers adatok is a korábbinál kedvezőbb kilátásokra utalnak. Áprilisban a válaszadók 28 százaléka számított javulásra és 14 százalékuk romlásra. Márciusban ugyanez a két arány rendre 26 és 24 százalék volt.