Újra az útépítés húzza az építőipart

Februárban az építőipari termelés volumene 15,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist. Mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett: az épületek építése 13,5, az egyéb építményeké 19,7 százalékkal. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján februárban az építőipar termelése 0,5 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Szepesi Anita, 2017. április 13. csütörtök, 09:00
Fotó: Napi.hu

Februárban az előző év azonos hónapjához képest mindkét építményfőcsoport termelésének volumene emelkedett, az épületeké 13,5, az egyéb építményeké 19,7 százalékkal. Az épületek építésének növekedése februárban is elsősorban ipari és raktárépületek, kisebb mértékben sportlétesítmények és oktatási épületek építésének az eredménye. Az egyéb építmények esetében a termelés az alacsony bázis mellett út- és vasútépítési munkák eredményeként bővült.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése 15,1, az egyéb építményeké 29,9 százalékkal emelkedett. A speciális szaképítés termelése 11,7 százalékkal nőtt.

A megkötött új szerződések volumene 43,5 százalékkal meghaladta az előző évit, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 68,5, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 23,3 százalékkal. Az épületek esetében több nagy értékű szerződést kötöttek sportlétesítmények, ipari, oktatási épületek építésére, az egyéb építmények építményfőcsoportban pedig út- és vasútfejlesztésre.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene február végén 117,2 százalékkal meghaladta az előző évi, alacsony bázist. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 58,2, az egyéb építményeké 177,7 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban.

HOZZÁSZÓLÁSOK