Megkezdi a Széll Kálmán téri kiszáradt fák cseréjét november 8-ától a Budapesti Közlekedési Központtal szerződött kivitelező konzorcium. A facsere során a korábbi hárs és juhar fajták helyett egyebek mellett kocsányos tölgy, éger és platán fajtákat telepítenek. A talajvízszint helyi csökkentése érdekében továbbá a fák környezetében vízelvezető rendszert építenek ki.

A cég azzal magyarázza a fák kiszáradását, hogy gyorsan árnyékot adó növényzetet szerettek volna a térre telepíteni. 180 fa azonban kiszáradt, mivel a területen folyamatos rétegvízáramlás van, ami lassan feltöltötte a fák számára kialakított ültetőgödröket és pangó víz alakult ki. A pangó talajvíz miatt a fák gyökere elrohadt, így a növények nem tudtak tápanyaghoz jutni, ezért elhaltak.

Tekintettel a szakaszos beavatkozásokra, az érintett burkolat bontásával és helyreállításával együtt és az időjárástól függően a munkák körülbelül öt hetet vesznek igénybe összesen. A munkák során a kivitelező törekedni fog arra, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarja a tér forgalmát - közölte a BKK.