Újra lejtőn az építőipar

Októberben az építőipari termelés volumene 7,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A termelés a két építményfőcsoportban ellentétesen alakult: az épületek építése 18,4 százalékkal emelkedett, az egyéb építmények építése 23,5 százalékkal csökkent. Az év első tíz hónapjában a termelés 3,1 százalékkal bővült év/év alapon - közölte a KSH.
Napi.hu, 2015. december 16. szerda, 09:15
Fotó: Napi.hu

A szezonálisan és munkanappal kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 7,6 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése 18,8 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké viszont 32,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi magas bázistól. Az építőipari termelés több mint 40 százalékát adó speciális szaképítés ágazat termelési volumene 6,2 százalékkal nőtt. Az épületek építésének növekedése elsősorban ipari épületek építésével függ össze.

A megkötött új szerződések volumene 4,1 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 83,4 százalékkal bővült, az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződéseké 37,1 százalékkal csökkent. Az épületekre kötött új szerződések volumenének a növekedését sportlétesítményekre, illetve ipari épületekre kötött nagy értékű szerződések adták.

Az új szerződések elmúlt két havi növekedése nem tudta ellensúlyozni a korábbi, több mint egy évig tartó visszaesést, így az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene továbbra is elmaradt az egy évvel korábbitól, október végén 47,5 százalékkal. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 19 százalékkal magasabb, az egyéb építményeké 63,4 százalékkal kisebb volt.

Forrás: KSH
nagyobb méretért kattintson a grafikonra!

HOZZÁSZÓLÁSOK