Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Külföldi példákból jól látható, hogy állami támogatás nélkül is élhet az előtakarékoskodáson alapuló lakás-takarékpénztári rendszer. Ausztriában például évi 15 euró állami támogatás jár a szerződésekre, a lakosság 60 százaléka mégis rendelkezik ilyen megtakarítással. Ezzel szemben Magyarországon csak a tavalyi nagy roham után bővült 15 százalékra a penetráció. Az érdeklődés azonban folyamatosan nő, így az ügyfelek igényeire reagálva, az állami támogatást eltörlő módosítás után két új termékkel lépett piacra az OTP Lakástakarék.

Az öt-, illetve tízéves előtakarékossági konstrukció a befizetések után, a futamidő végén 5 vagy 10 százalékos bónuszt, valamint 5,99 százalékos kamatozású lakáskölcsönt kínál 72, illetve 118 hónapra. A 10 éves konstrukciónál 5 százalékos extra bónuszt kaphat az az ügyfél, aki lakáshitelt is felvesz.

Bónuszra akkor jogosult az ügyfél, ha a futamidő alatt rendszeresen fizet, és a szerződés a futamidő végén kiutalással szűnik meg - mondta részletekről egy mai háttérbeszélgetésen Ungvári Krisztián, az OTP Lakástakarék főosztályvezetője. Miután a törvénymódosítás csak az állami támogatást vette ki a konstrukcióból, az egyéb feltételeket pedig változatlanul hagyta, a számlán felgyűlt összeget, a bónuszt és a hozzá járó kölcsönt továbbra is csak lakáscélra lehet felhasználni. Az új konstrukciót a korábbi lakás-takarékpénztári szerződések tapasztalataira alapozva, a régebbi szerződések egyszerűsítésével dolgozták ki.

Az elmúlt 20 év alatt több mint 2 millió ügyfél kötött lakás-takarékpénztári szerződést, amelyekre az eddig kifizetett összeg a szektor egészét nézve meghaladta a 2000 milliárd forintot. A konstrukció népszerűségét jelzi, hogy évről évre többen kötöttek szerződést, tavaly például 400 ezret, de a törvénymódosítást követő másfél nap extra forgalmától eltekintve is rekord lett volna az elmúlt év - mondta Ungvári Krisztián. Becslése szerint a törvénymódosítás nyomán a korábbi harmadára, évi 100-150 ezerre zsugorodhat az új szerződések száma.