BUX
39006

Újrafazonírozzák a régi plázákat

Stabilizálódott tavaly a magyarországi kiskereskedelmi ingatlanok piaca, a piaci szereplők alkalmazkodtak a megváltozott körülményekhez. Az újabb bevásárlóközpontok fejlesztése 2013-2015-re tolódik - derül ki a Colliers International kereskedelmi piaci elemzéséből.

NAPI, 2011. február 7. hétfő, 10:35

 

A bérleti díjak csökkenése sok piaci szegmensben megállt, de a bérlők továbbra is óvatosak, a legjobb forgalmat generáló üzleteikre koncentrálnak,  ahol pedig szükséges, csökkentik a bérelt terület méretét. Nagyobb hangsúlyt fektetnek a piaci pozícióra, nyereségességre és a lokációra - mondja Csörgő Anita, a Colliers International kiskereskedelmi üzletág-igazgatója.

2010-ben csak néhány új szereplő jelent meg a piacon: két bizsukereskedő, a Beeline (a SIX és Iam márkákkal) és a Claire's megnyitotta első üzleteit; a Müller megnyitotta első fővárosi boltját és még többet tervez 2011-ben; a Starbucks pedig a három már megnyílt kávézója mellé további ötöt tervez idén. Idén szeptemberben a Hard Rock Café debütál a magyar piacon a Váci1-ben megnyíló  egységével. Idén három egyedi koncepcióra épülő központ biztosan piacra lép Budapest belvárosában: az ORCO Váci1 projektje 11 ezer négyzetméterrel, a CET futurisztikus kiskereskedelmi és rendezvény központ a Dunaparton 12 ezer négyzetméterrel, valamint a Blaha Lujza téri Europeum 6 ezer négyzetméterrel.A negyedik negyedévre tervezik az 55 ezer négyzetméteres  KÖKI Terminál és a 34 ezer négyzetméteres Árkád Szeged átadását.

Budapest domináns bevásárló utcái, a Váci utca és az Andrássy út, továbbra is népszerűek különösen a luxusmárkák körében, és ezek a helyszínek jól szerepeltek a válság ellenére is. A forgalom megfelelő volt, és nyitottak új boltok is 2010-ben, mint a Max Mara és a Frank Müller az Andrássy vagy a Calzedonia és a Bijoux Brigitte a Váci utcában. A Replay és a Sinequanone 2011 tavaszán fog boltot nyitni az Andrássy úton, míg a Váci utcában a Tezenis és egy nagy Salamander bolt létesül majd. Több gyengébb kereskedő viszont bezárt az Andrássy út mentén, ahol továbbra is több üres üzlet vár bérbeadásra.

Az újabb bevásárlóközpontok fejlesztése 2013-2015-re fog tolódni. A következő két évben egyre nagyobb lesz az aktivitás a régebbi központoknál, hogy frissítsék megjelenésüket, koncepciójukat, valamint hogy új bérlőket vonzzanak annak érdekében, hogy megtartsák piaci pozíciójukat vagy akár növeljék is azt.