Az amerikai függetlenségi nyilatkozat évére emlékeztetően 1776 láb - vagyis 541 méter - magas, 104 szintes épület, amely jelenleg az Egyesült Államok legmagasabb épülete, egy komplexum részét képezi, amelyhez hozzátartozik két négyszögletes emlékzuhatag a 2001. szeptember 11.-én összedőlt ikertornyok alapjának helyén és az idén átadott múzeum is.

Ez nem csak Amerika, hanem a világ legbiztonságosabb irodaépülete - fogalmazott a BBC felvételén Patrick Foye, a helyreállított Világkereskedelmi Központ-együttest birtokló kikötői hatóság vezérigazgatója, majd hangsúlyozta, hogy New York látképe ismét teljessé vált.

A 3,8 milliárd dollárból felhúzott felhőkarcoló építkezési munkálatai nyolc évig tartottak és a 104 szintből több emeleten csak az év végére fejeződnek be.

Ez a gyönyörű fehér márványburkolat ugyanabból a bányából származik, amelyből az eredeti ikertornyok előcsarnokainak burkolata - mondta nemrég a CNN-nek nyilatkozva Jordan Barowitz a Durst Organization helyszínen dolgozó munkatársa.

Az épület belterületének eddig 60 százalékát sikerült kiadni. Elsőként az 5 szintet bérlő Condé Nast, az egyebek mellett a Vanity Fair, a Vogue és Wired magazint is kiadó társaság alkalmazottjai kezdték meg a beköltözést. Mellettük a bérlők közé tartozik már a Kids Creative reklámcég, a szövetségi intézmények logisztikai kiszolgálására szakosodott Általános Szolgáltatási Hivatal, valamint a kereskedelmi és kulturális tevékenységet egyaránt végző China Center.

Hamarosan egy, a turisták által is látogatható kilátóteraszt is átadnak a One World Trade Center legfelső szintjén.