Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ENSZ oktatási, tudományos és kulturális szervezete, az Unesco a világörökségi helyszínek megőrzésére tett erőfeszítésekről készült jelentésében , a budapesti Duna-partot, a Városligetet és a Várnegyedet is érintő aggodalmainak adott hangot - idézi a jelentést a portál.

Az Unesco megállapítja például, hogy nincs egy felelőse a világörökségi helyszíneket érintő projekteknek, és nincs megfelelően átfogó városfejlesztési terv sem. A Várról szóló Hauszmann tervben szereplő  jelentős újjáépítések és új építkezések "veszélyt jelentenek" a világörökségi helyszínre, a megőrzés, a restaurálás, az újjáépítés és az új építkezések közötti határvonalak elmosása "nincs összhangban a nemzetközi gyakorlattal".

A Kopaszi-gátra tervezett 120 méter magas Mol Campus tervét "rémületesnek" tartják, a Liget-projektet, abban különösen a Néprajzi Múzeum és a biodóm méretét pedig aggasztónak.

A világörökségi helyszínekkel kapcsolatos projektek leállítását kérik, amíg átfogó, a budapesti fejlesztési tervvel összhangban lévő irányelvek nem születnek a megőrizni vágyott területek kezelésére, emellett 2020. február 1-ig jelentést kérnek a magyar államtól a jelenésben megfogalmazott aggályokkal kapcsolatban.