Az uniós közbeszerzési közlönyben megjelent felhívás a gyorsított közbeszerzési eljárást a következőkkel indokolja: "a természetvédelmi és Natura 2000 oltalom alatt álló fejlesztési terület jelenlegi, mélyépítési üteme a szerződés szerint 2022. április 17-én zárul, de egyes területrészek már a nyár végétől végleges állapotba kerültek. A természetvédelmi szakmai állásfoglalások szerint kiemelten fontos a munkavégzés, továbbá a fejlesztés folyamatosságának biztosítása, valamint a szünetmentesség lehetővé tétele a kivitelezési ütemek között, továbbá a végleges állapotba került területek továbbépítése során."

A beruházás szükségességének indoklása pedig így szól: "a Fertő tó partján lévő Sopron-Fertő Vízitelep környezetének fejlesztése, az ország legnagyobb vidéki turisztikai fejlesztéseként, 100 százalékos kormányzati támogatással valósul meg. A beruházás célja, hogy a korábbi vízitelep területének kibővítésével magas színvonalú, közösségi célú turisztikai vonzerőt jelentsen a helyi, a hazai és a külföldi látogatók számára egyaránt. A fejlesztés részeként közösségi terek jönnek létre, emellett szálláshelyek és vendéglátóipari helyek létesülnek, strand és vízisport lehetőségek épülnek majd."

36 hónap alatt

A második ütemben - egyebek mellett - épülnek utak, hidak, egy látogatóközpont étteremmel, két motel szabadonálló beépítéssel, földszint és egy emeleti szinttel, 1490 és 1593 négyzetméter hasznos alapterülettel. Készül egy 682 négyzetméter hasznos alapterületű vízisport épület, továbbá egy 3638 négyzetméter alapterületű és 2556 négyzetméter vízfelületű - rozsdamentes medence technológiával készülő - medence, a kapcsolódó uszodagépészettel.

A kivitelezési idő 36 hónap.

Ajánlatot az tehet, akinek az elmúlt három lezárt üzleti évben építési beruházásból legalább nettó 26,5 milliárd forint árbevétele származott. Az ajánlattételi határidő december 17. Az értékelésnél 50-50 súlyszámmal szerepel a minőség és az ár is. 

Természetvédelmi területre, 50 centis vízre óriásberuházást álmodott a magyar kormány

"Az első és egyetlen határon átnyúló nemzeti parkunkban, a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban közpénzből a magyar kormány 100 szobás luxusszállodát tervez építeni 880 parkolóhellyel rendelkező többszintes parkolóval, mellette apartmanházakkal és hatalmas fedett sportkomplexummal, műfüves focipályákkal, teniszpályákkal, valamint egy 850 vitorláshajóra méretezett kikötővel, ami 60 hektárt hasít ki a nádasból és a tó medréből. Mindez egy olyan területen, amely minden létező hazai és nemzetközi természetvédelmi jogszabály által védett terület: Nemzeti Park, Natura 2000 terület, a Ramsari Egyezmény által védett vizes élőhely, ráadásul az UNESCO Világörökségi terület magterülete" - hívta fel a figyelmet már sokszor a Greenpeace természetvédelmi szervezet. A 850 férőhelyes kikötőt egy olyan - a part mentén mocsaras - tóra tervezi a kormány, ahol az átlagos vízmélység hivatalosan egy méter, de általában 40-60 centis, és a legmélyebb helyen sem nagyobb 180 centinél.

Eddig Mészárosék építettek

A Napi.hu júliusban írt arról, hogy hiába kéri a Greenpeace környezetvédő és az UNESCO örökségvédelmi szervezet a Fertő tó partjára tervezett 30 milliárdos beruházás leállítását, a kormány hajthatatlan. Folytatják a munkát, aminek első ütemét Mészáros Lőrinc cége nyert el. A Miniszterelnökség szerint minden engedéllyel rendelkeznek az építkezéshez.