Csökkentek az építőipari kiadások az USA-ban

Decemberben a várt növekedés helyett hat hónapja az első alkalommal csökkentek az építőipari kiadások az Egyesült Államokban a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Census Bureau hétfői jelentése alapján.
Szász Péter, 2020. február 3. hétfő, 21:04
Fotó: Getty Images

Decemberben az előző havihoz képest 0,2 százalékkal csökkentek az építőipari kiadások az Egyesült Államokban a novemberi 0,7 százalékos növekedés után. A piac 0,5 százalékos növekedést várt decemberre.

Az építőipari kiadások tavaly június óta első alkalommal csökkentek az előző havihoz képest. A csökkenés elsősorban a privátszektor alacsonyabb termelőüzemi és bányaipari beruházásaira vezethető vissza, ami 2018 novembere óta a legkisebbnek bizonyult - írja az MTI a jelentés nyomán.

A nem lakóingatlanokra fordított kiadások csökkentek, a lakóingatlan-beruházások viszont emelkedtek, immár a második egymást követő hónapban.

A közüzemi beruházások 0,4 százalékkal csökkentek decemberben az előző havihoz képest tagállami és önkormányzati szinten, míg a szövetségi kormányzat építőipari kiadásai 2012 decembere óta a legnagyobb növekedést érték el decemberben.

HOZZÁSZÓLÁSOK