Befektetőtárssal tervezi megépíteni a Váci úti üzleti negyedet a Magyar Nemzeti Bank befektetésével gründolt Pallas Athéné Alapítványok vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt. - adta hírül a Világgazdaság. A vállalat előrehaladott tárgyalásokat folytat a gigantikus projektet finanszírozó konzorcium létrehozásáról.

A City 2020 néven beharangozott városnegyed kialakításában az Optima Befektetési Zrt. az ingatlanokkal vesz részt. A 7,5 hektáros, egybefüggő területet 2016 őszén 55,2 millió euróért, akkori áron mintegy 17 milliárd forintért vették meg a jegybanki alapítványok. A két tulajdonostól (a Redimmocorp. Zrt.-től és a Soinginvest Zrt.-től) megvásárolt egykori gázgyári és volt csavargyári terület értéke 2016 szeptembere óta 15-20 százalékkal emelkedhetett, az üzletet még az ingatlanár-robbanás kezdetén ütötték nyélbe.

A fejlesztést megelőző környezeti hatásvizsgálat hónapok óta zajlik - derült ki a Portfolio.hu korábbi cikkéből. A telken 150 ezer négyzetméternyi iroda és 100 ezer négyzetméternyi egyéb funkciójú ingatlan épülhet. A terület egyik része üres, a másik felén működnek üzletek, amelyek a bontásig valószínűleg maradhatnak.

Több nemzetközi építésziroda is elkészítette az új városnegyed tervét, az elképzelések 65-75 méteres magas házakkal is számolnak. A környékbeli irodaházakból és azok környékéről hiányzó szolgáltatásokkal felszerelt központot átjárható, üzletsorokkal övezett sétányokkal, parkokkal gazdagított negyedként képzelik el.