Romániában szinte mindenki saját otthonában élt 2020-ban, amivel az ország éllovas az Európai Unió tagállamai között – idézte a Maszol az Eurostat adatait.

Uniós szinten a lakosság 69,7 százaléka rendelkezik saját lakással, ez az arány némileg elmarad a 2019-es 69,8 százaléktól. Eközben Romániában a saját lakásban élők aránya 95,8 százalékról 96,1 százalékra nőtt.

Romániát követve Szlovákiában (92 százalék) és Magyarországon (91 százalék) a legmagasabb a lakástulajdonosok aránya. A ranglétra utolsó fokain Dánia (59 százalék) és Ausztria (55 százalék) szerepel.

Az Eurostat adatai szerint Németország kivételével a legtöbb országban magasabb a saját lakásukban élők aránya, mint a bérlőké. Németországban a lakosság fele (50,4 százalék) él saját tulajdonú lakásban, míg a másik fele (49,6 százalék) bérel. Az adatok azonban azt mutatják, hogy Németországban a tulajdonosok aránya éves szinten csökkent, míg a bérlőké nőtt.

Uniós szinten a lakosság 53 százaléka kertes házban, 46 százaléka pedig lakásban, lakrészben él, a fennmaradó egy százalék más típusú helyeken, például folyóparti házakban, lakókocsikban. Írországban a legmagasabb a házban lakók aránya (92 százalék), Spanyolországban pedig a lakosság több mint fele lakásban él.

Ami a lakhatás minőségét illeti, Romániában a legmagasabb a zsúfoltsági arány (45,1 százalék), míg uniós szinten 2020-ban a lakosság kevesebb mint 18 százaléka élt zsúfolt lakásban, szemben a 2010-ben mért 18,1 százalékkal.