Vállalkozna? Fillérekért most gyárat vehet

A válság óta szerte az országban folyamatosan nő az eladó üzemek száma. A nyúlvágóhídtól a porkohászati üzemen át a varrodáig és az ásványvíz-palackozóig szinte minden kapható. Az elmúlt egy-másfél év során a tendencia tovább gyorsult, az árak pedig drasztikusan csökkentek.
Körtési Zsolt, 2012. július 8. vasárnap, 13:15
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

Számos csődbe ment, felszámolás sorsára jutott cég telephelye került piacra, de ezek mellett olyan gyártóbázisokat is árulnak, amelyek kapacitását immár nem tudják kihasználni a tulajdonosok. A nagy üzemek mellett tucatszám adnák el az olyan kis- és középvállalkozások a tulajdonukban lévő ingatlanokat, amelyekben korábban alvállalkozóként, beszállítóként külföldi tulajdonban lévő vállalatok számára termeltek, ám kiszorultak a piacról.

Sok üzemen gépekkel, eszközökkel és szerszámokkal, illetve irodákkal, szociális létesítményekkel együtt próbálnak túladni, vagy külön, darabonként kísérlik meg az értékesítést. Egyre több a hitelből épült, ma már eladó  korszerű gyártóbázis is, sőt jelenleg is termelő ingatlanokat is kínálnak. A lapunk által megkérdezett szakemberek szerint mind gyakrabban az üzemhez, a telephelyhez telekáron lehet hozzájutni, sőt nemritkán még a bontási költség is lealkudható. Különösen a nagy területen lévő üzemeknél a telek megosztásával próbálják vonzóbbá tenni a "portékát", ám sokszor ez sem segít.

A főváros környékén jobb a helyzet

Budapest környékén és az ország nyugati felében általában könnyebb az eladás, de ellenpélda is akad. A szentgotthárdi Opel gyár közelében, az osztrák határtól alig pár száz méterre csaknem három éve árulnak egy több mint 4 ezer négyzetméteres területen lévő 1250 négyzetméteres porkohászati üzemet. A 2009-ben elkészült s azóta sem használt, korszerű gépekkel berendezett gyárért legutóbb már csak 200 millió forintot kértek, ám úgy tűnik, így sem kelendő.

Az ország egyik legnagyobb kapacitású, a felszámolás alatt is folyamatosan működő ruhaipari üzeme, a Styl Ruhaipari Zrt. szombathelyi ingatlanjait csaknem nyolc éve árulják. Az utóbbi időben ugyanakkor szinte mindenhol gyorsabban és viszonylag jobb áron sikerül túladni a mezőgazdasági tevékenységek végzésére alkalmas ingatlanokon, ami döntően az ágazat piaci pozícióinak javulásával és a termékek árának növekedésével magyarázható. Főként a korszerű szárítók, malmok, takarmánykeverő és állattartó telepek iránt van kereslet, s szépen fogyogatnak a felszámolás sorsára jutott nyíregyházi székhelyű ABO Mill Malomipari Zrt., de a székesfehérvári Cerbona Zrt. ingatlanjai is. Nem véletlen, hogy ezeknek az ingatlanoknak az ára az átlagosnál jóval kisebb mértékben csökkent.

A csődhullám is betett

Burcsa Béla, a döntően nagy értékű ipari ingatlanok értékesítésével foglalkozó Szuper Tengó Bt. tulajdonos-cégvezetője szerint az elmúlt időszak csődhulláma tovább csökkentette az ipari ingatlanok árát. Ráadásul a lakásépítések leállása miatt beépíthető területként sincs irántuk kereslet. Nem egy létesítményen a rendszerváltás óta nem sikerült túladni, de bérlőket is egyre nehezebb találni.

Egyre több az eladó kisüzem is, amiben jelentős része van annak, hogy a közelmúltban számos beszállító maradt hoppon, illetve mind több középvállalat egy korszerű telephelyre koncentrálja a termelést, az ingatlanok eladásából pedig forrást kíván teremteni a további fejlesztéshez.

Az értékesítéshez a szerencse mellett még a jó közlekedési kapcsolatokkal, teljes infrastruktúrával rendelkező üzemek esetében is jelentős árengedményre van szükség. A minap egy több mint 3 hektáros területen lévő gyártóbázison 16 millió forintért sikerült túladni. A létesítményért egy éve még csaknem 50 milliót kértek. A szakember hozzátette, az utóbbi hónapokban ugrásszerűen megnőtt a kínálat az olyan üzemekből, amelyeket kisvállalkozók működtetnek. A növekvő költségek és adóterhek miatt számos nyugdíjas vállalkozó is lehúzza a rolót.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lomb, 2012.07.08 20:43

@juliann: Ó ezek nem rémhírek!
Ha átolvassa, látni fogja az átkosban szocializálódottak szóhasználatát. (több tucat, sokan, megnőtt, számos) A cikk írójának célja nem a hiteles tájékoztatás, hiszen 8 éve eladatlan ingatlanokról is szól, mint az elmúlt (érzékeltetve: nagyon rövid, vagy OV és kormánya regnálási ideje) időszak eseményeiről.
Ráadásul a cikk - igen nagytudású, jól tájékozott, cseppet sem demagóg - írója a kisvállalkozások adóterheinek növekedését jelöli meg - csak úgy általában - a sok, vagy több tucat, vagy számos cég bedőlésének okaként.
Ha mást nem néz kedves Juliann, akkor ebből is leszűrheti a cikk "hitelességének" mértékét.

A szösszenetben annyi igazság lehet, hogy az ilyen-olyan okból eladó ipari ingatlanok árai jelentősen csökkentek, teret adva a gazdasághoz mindenkinél jobban értőknek pl.: a rigolyáknak, hogy a gyakorlatban megvalósíthassák nagyszerű gazdasági elgondolásaikat és segítsenek a munkahelyek teremtésben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

juliann, 2012.07.08 14:48

Ezeket rémhírenként kezelem .
Kérem ,ki tud ellenpéldát ???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html