Egy tavaly decemberben elfogadott jogszabály nyomán a világörökség területén lévő (nem lakó) ingatlanokra az állam elővásárlási jogot gyakorolhat.

Meglepő módon az új szabályozás a garázsokra is vonatkozik- írta a portál.

A Portfolio.hu egy olvasójának  I. kerületi, egyedi helyrajzi számmal rendelkező, garázs besorolású ingatlanának tulajdoni lapjára a magyar állam elővásárlási jogot jegyeztetett be.

Problémát okozhat az ingatlanpiacon, hogy garázs megnevezésű ingatlanok is szerepelnek a rendelet mellékletében, és ezek esetében is elkezdték bejegyezni elővásárlási jogot az állam javára. Ez jelentősen nehezítheti a garázsokhoz tartozó - és elővásárlási joggal egyébként nem terhelt - lakások eladását. Hiszen a magas presztízsű és parkolási gondokkal küzdő területeken a lakóingatlanok a legtöbb esetben ugyanis csak akkor piacképesek, ha azokkal együtt az külön helyrajzi számon nyilvántartott, de funkcióját tekintve azokkal összetartozó garázsok egyszerre értékesítik - mondta az eset kapcsán Perlaki Szabolcs, az OPL partnere. Véleménye szerint nem tudni, hogy ez csak egy jogalkotási hiba, vagy ezzel az eszközzel az állam az érintett területek lakáspiacába is be kíván avatkozni.

Reagált a Miniszterelnökség

A garázsokra vonatkozó elővásárlási jog esetében az állam célja az volt, hogy a nagyobb gazdasági vállalkozásoknak a világörökségi területet erőteljesen befolyásoló tevékenységükkel kapcsolatban egy kontroll funkciót vagy lehetőséget biztosítson. Az állam kizárólag akkor fog élni az elővásárlási jogával, ha úgy ítéli meg, hogy az adott adásvétel olyan helyzetet idéz elő, ami a világörökségi helyszín státusz megőrzését és megtartását veszélyezteti - mondta a Portfolio.hu megkeresésére Latorcai Csaba, társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkár.

Mivel az elővásárlás csak akkor lép életbe, ha valaki el is akarja adni az ingatlant, az elővásárlási jog pedig ajándékozásra, öröklésre nem vonatkozik senkinek nem kell a tulajdona miatt aggódnia. Nagy tömegben nem él az állam ezzel, nem az a cél, hogy az állam az ingatlanpiacon ilyen módon megjelenjen, hanem az, hogy a világörökségi státuszt megőrizzük. A világörökségi státusznak megvannak a feltételei, azok az unikális jellemzők, amiért a világörökségi státuszt elnyertük így ezeket az egyediségeket kell megőrizni. Ha úgy látjuk, hogy ez veszélyben forog, akkor fogunk csak élni ezzel a jogi lehetőséggel - mondta Latorcai.

Fotó forrása: Pixabay.