Magyarországon az újépítésű lakások piacán megjelenő épületek kevés kivételtől eltekintve nem felelnek meg se minőségi, se tartóssági szempontoknak,- állítják lakáspiaci szereplők., akik a műszaki minőség mellett az építészeti minőségre is hangsúlyt fektetnek, mivel az épület évtizedeken keresztül szerves része lesz környezetének. Nem véletlen, hogy a városvédők rengeteg energiát fektetnek régi épületek megőrzésébe, melyek üzemeltetése gyakran már nem gazdaságos, de építészeti jelentőségük miatt mégis létjogosultságuk van.

Az újépítésű lakások piacán hazánkban sajnos az építészeti minőség kapja a legkisebb figyelmet - mondja Baross Pál a Simplon Udvart építő ING Magyarország Ingatlanfejlesztő Kft. ügyvezető igazgatója. Ez a fejlesztői szemlélet azonban téves, hiszen az épület designja egyrészt értékteremtő tényező, másrészt az épület megjelenése a fejlesztő névjegykártyája is egyben. Nagyszerű városokat nagyszerű épületek alkotják. Ezt a fejlesztőknek sem szabad elfelejteniük.
 

Az elmúlt évekig a minőségi lakóprojektek egyelőre csak szigeteket képeztek a projekt-tengerben - hangsúlyozta Lukács István, a Lukács és Vikár Építészstúdió Kft., a Simplon Udvart tervező két építész iroda egyikének vezetője, aki abban bízik, hogy a beszűkült piacon talán sokkal inkább az átgondolt, építészetileg, műszakilag magas minőséget hordozó épületek maradnak meg.


Az építészeti minőség, mint érték-meghatározó tényező alkalmazása még nem jellemző a hazai újépítésű lakáspiacra. A magyar piac éretlensége miatt sajnos a keresleti oldalon még nem alakult ki széles körben egyértelmű igény az egyedi, modern építészeti formatervezés és design iránt, szinte, csak a fejlesztő döntésén múlik, hogy az épület megjelenése, designja milyen színvonalú lesz. Ugyanakkor a magas építészeti minőség nem feltétlenül jelent egy teljesen új, formabontó ötletet. Egy épület építészeti és műszaki minősége hosszan, több évtizedig kitart, szemben egy gazdasági válsággal, melynek időtartama, reményeink szerint ennek csak töredéke - tette hozzá Baross Pál. Ezért  az építészeti értékeket, és a környezet fejlesztését is fókuszba helyező épületeket, illetve értéküket egyértelműen válságállónak tekinthetjük.