A Nemzeti Lakásügyi Tanácsadó Testület felállítását még Bajnai Gordon kezdeményezte, majd a minisztériumok átszervezése után Gyenesei István önkormányzati miniszter is támogatta. Az érdekképviseleti, szakmai szervezetből, civil szervezetekből, kamarákból és önkormányzati delegáltakból álló, ma megalakult testület feladta a lakáspolitika figyelemmel kísérése, véleményezése és az ellentétes érdekek képviselete.

A megalakulást követően a testületi tagok összegezték a panelprogram eddigi tapasztalatait, és foglalkoztak a lakáscélú állami támogatási rendszer lehetséges módosításával is.
Az államtitkár rámutatott: a panelprogrammal kapcsolatos visszajelzések egyértelműen pozitívak, - mintegy 90 ezer lakás újulhatott meg, - s jelenleg újabb 1800 pályázat elbírálása zajlik. A következő pályázat kiírása előtt néhány módosítást terveznek a rendszerben, ezek az ellenőrzés hatékonyságát és a minőség javítását célozzák.

A lakáscélú támogatásokkal kapcsolatban a testület tagjai között élénk vita folyt a rendszer megváltoztatásáról - mondta az államtitkár. Változást szorgalmaztak a visszaélések melegágyává vált szocpol-támogatásokkal kapcsolatban. Noha megoldásként ezek megszüntetése is felmerült, a megállapodás szerint a banki ellenőrzés megerősítésével kell megoldást találni. A testület tagjai a lakástámogatási rendszer hatékonyságának monitorozását javasolták.

Egyetértettek abban, hogy javítani kell a bérlakáshelyzeten, és megoldást kell találni arra, hogy a támogatási rendszer súlypontja inkább a lakhatáson és ne a tulajdonszerzés ösztönzésén legyen.