A túlélő fajok nem a legerősebbek, vagy a legintelligensebbek, hanem azok, akik legjobban alkalmazkodnak a változásokhoz - nyitotta előadását Pintyőke Marcell, a KÉSZ Holding Zrt. marketing és kommunikációs igazgatója, aki szerint mára már eljutottunk oda, hogy fel kell tenni a kérdést, hogy van-e magyar építőipar.

Példaként említette az építőipar termelési volumenindexet, amely 2012 augusztusában ugyan fellendült egy picit, ám azóta ismét estünk, így már 22 százalékkal a 2011 decemberi adatok alatt vagyunk.

Ennek oka többek közt, hogy ismételten megfontoltak lettek a beruházási döntések, de ugyanígy függ ez a nemzetközi gazdasági környezettől, így idén is visszaesés várható, ebbe az is közrejátszik, hogy nagyon csapadékos volt az első negyedév. Ráadásul a magyar piacon szinte már csak a világmárkák fejlesztenek, ez egyrészről jó mert, a multi cégek ide hozzák a beruházásaikat, ám másrészről elkeserítő, mert nincs olyan itthoni fejlesztő, aki aktív lenne.

Változások és kiválasztás

A magyar piacot a kormányzat is megpróbálta tisztítani, így február több törvényjavaslatot tettek, amik közül több már életbe is lépett. Pintyőke fontos változásnak nevezte, hogy az építőipar megtisztítása érdekében nem alapíthat új céget az, akinek az elmúlt öt évben állandóan fennálló tartozása volt, de ezen kívül bevezették az elektronikus építési naplót, aminek köszönhetően rövidebb lett az adminisztráció, magyarán gyorsabban juthatnak pénzükhöz a vállalkozások. A legfontosabb módosításnak azt nevezte a szakember, hogy változtattak a használatbavételei engedélyek kiadásán: eddig gyakran előfordult, hogy felépítik az ingatlant, megkapják rá az engedélyt, ám a vállalkozó nincs kifizetve, úgy hogy az épület közben már termeli a profitot. A változásnak köszönhetően azonban innentől már csak akkor adható ki ilyen engedélyt, ha minden vállalkozó ki van már fizetve.

Ahhoz, hogy a mai nehéz helyzetben talpon tudjunk maradni, nagyon fontos jól kiválasztani, hogy kivel dolgozunk együtt - mondta Pintyőke. Szerinte olyan partnert kell találni, akinek biztos anyagi háttere van, el kell felejteni azokat a vállalkozásokat, amelyeket két ember irányít és 46 alvállalkozóval dolgoznak. Ők a gyenge láncszemek a szektorban - fogalmazott a szakember. Ezen kívül a fennmaradáshoz szükséges az erőforrás bázisú működés, a képességek megőrzése, hiszen a jó szakembereket meg kell tartani, így lehet olyan nagy projekteket építeni Magyarországon, magyar szakemberek által, mint a ferihegyi reptér, a Kossuth tér, vagy akár a FTC, vagy a DVSC új futballstadionja.

Klaszterrel könnyebb kezelni a gondokat - mondta Pintyőke, aki szerint a mostani nagyon nehéz időszakban úgy a legkönnyebb munkát adni az alkalmazottainknak, ha vannak saját projektjeink.

Hogyan látja az építőipar válságát?

A konferencia részvevőinek közel kétharmada szerint mindennek az az oka, hogy nincs elég munka, 25,5 százalék nyilatkozott úgy, hogy a legfőbb baj a lánctartozás és a szerződéses fegyelem hiánya, 8,5 százalék szerint nincs gond, mert a megfelelő színvonalon dolgozó és jól menedzselt cégek most is nyereségesek, míg mindössze 4,3 százalék mondta azt, hogy az a gond, hogy a magyar építőipar nem megfelelő színvonalon dolgozik.