Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A saját, rokonok vagy ismerősök tulajdonában álló céggel felépíttetett házzal megnyert áfakülönbözet az egyik, ráadásul viszonylag könnyen utolérhető trükközési forma. A lakásnak épített nyaralókkal, szállodákkal viszont milliók nyerhetők a lap szerint.

A törvény ugyanis nem tiltja meg, hogy egy beruházó például Budapest belvárosában építsen egy apartmanházat, és 5 százalékos áfatartalommal árulni kezdje a lakásokat. Ha pedig "egészen véletlenül" nem akad az apartmanokra egyetlen vevő sem, de véletlenül arra jár egy pénzes befektető, aki sorra megveszi az összes apartmant, majd kis átalakítás után beindít benne egy hosztelt, akkor tulajdonképpen neki sikerült szállodát építenie 27 helyett 5 százalékos áfával - írják.

Tálcán kínált lehetőségek

A folyamatban lévő társasházprojekt árazásával sincs minden rendben, a portál olvasói ugyanis jelezték, hogy a beruházó a velük kötött szerződésben jó előre bebiztosította magának a 22 százalékos áfakülönbözet értékét. A szerződésbe beleillesztette ugyanis, hogy a vételárnál meghatározott általános forgalmi adó jogszabályi módosulásakor is változatlan marad az ingatlan bruttó ára.

A szociális szükségletű építkezés határát pedig túl nagyvonalúan határozta meg a törvény, így adókedvezményt kaphat az akár 299 négyzetméteres rózsadombi, úszómedencés villa is.

A hvg.hu-nak nyilatkozó szakértő szerint a (régi szocpolt felváltó) CSOK lakásvásárlási támogatást lett volna érdemes kiegészíteni egy hasonló eredményt hozó szociális elemmel - például az építkezések befejezésekor a befizetett áfa egy részét visszajuttatni a rászorulóknak. Ezzel a megoldással ki lehetett volna szűrni az adókülönbözet lehívására rámozduló, befektetési céllal ingatlant vásárlókat.

Máris reagált a kormányzati agytröszt

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. azonnal reagált is a hvg.hu felvetéseire, lapunkhoz eljuttatott közleményükben azt írták: az új lakások áfájának csökkentése az új lakás piac kínálati problémáira nyújt átmeneti, négy éves időtartamra szóló megoldást, ugyanis a keresletet ösztönző és szociális alapú Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) és az alacsony kamatkörnyezet ellenére sem érték el a lakásárak azt a szintet, amely mellett megérné új lakásokat fejleszteni.

A szabályozás nagyvonalúságát (új lakás esetén 150 négyzetméterig, családi ház építése esetén 300 négyzetméterig vehető igénybe az 5 százalékos kedvezményes áfakulcs) azzal magyarázzák, hogy a jogszabály valójában a 2004-től érvényben lévő, EU konform - vagyis az Európai Bizottság által szociális szempontúnak elismert - lengyel új lakás áfa szabályozást másolja. Részben ennek is köszönhetően Lengyelországban évi 37,7 lakásépítés jut 10 ezer főre, míg Magyarországon csupán 8,5. Amennyiben sikerült ezt a számot 12-re emelni, az intézkedés teljes költségvetési hatása pozitívba fordul, tehát szociálisan semlegessé válik, miközben az alacsony végzettségűek számára több ezer álláshelyet teremt - állítja a Századvég.