Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Minden korábbinál alacsonyabb szintre esett tavaly a lakáspiaci forgalom. Az elmúlt évben az újlakás-eladások száma a 2011-es kétharmadát sem érte el, miközben a használtlakás-piacon az év eleji élénkülés látványos csökkenésbe fordult - derül ki a KSH friss összeállításából. A múlt év első háromnegyedében csupán 2268 lakás épült értékesítési céllal, szemben a 2011-es 4,8 ezerrel, márpedig ez utóbbi is kevesebb mint fele volt a 2010-esnek és szűk harmada a 2007-2009-es évek átlagának.

Ráadásul ez az év sem indult pörgősen, az ingatlanpiacon mindenkor gyenge januárnak megfelelő alacsony forgalmat mért a Duna House. A cég elemzése hozzáteszi: a tavaly januári kiugrás megtévesztő lehet, ekkor ugyanis a már három hónapja zajló végtörlesztési és befektetői hullám hatására rendkívüli piaci élénkülés volt tapasztalható. Az ingatlanközvetítőnél úgy látják, az elmúlt év elején a végtörlesztés mellett az is segített, hogy el tudott indulni a Kombinált Mikrohitel Program is, ami a kis cégek ingatlanvásárlásaihoz adott vissza nem térítendő támogatást és a kamattámogatott hitelt. A közép-magyarországi keret április elején merült ki, az ország többi térségében viszont tovább tartott a pénz, így a vásárlási hullám áttevődött vidékre, ezen belül is a turisztikailag kedveltebb területekre, köztük a Balaton térségére. Úgy tűnik viszont, hogy ez a többlet - legalábbis a KSH aggregált adatait vizsgálva - inkább csak a forgalomvisszaesés fékezésére volt jó.


Ami az árak alakulását illeti, célszerű nem az átlagárakat, hanem az ún. tiszta árindexeket figyelembe venni - ezek kiszűrik ugyanis az összetételhatást, vagyis azt, ha az összes tranzakción belül módosul az olcsóbb és drágább települések aránya, illetve az eladott ingatlanok alapterület szerinti megoszlása. A tiszta árindexek 2012 I-III. negyedévében az új lakások 0,4, a használt lakások 3,1 százalékos olcsóbbodását mutatják az egy évvel korábbihoz képest. Ezen belül az új lakások a harmadik negyedévben már kismértékben drágultak, 1,9 százalékkal éves összehasonlításban, míg a használtak árcsökkenése meghaladta a 4 százalékot. Az újlakás-drágulás értékelése kapcsán azonban ki kell emelni, hogy ez alig félezer adásvételi tranzakció megfigyelésén alapul.

Ha a 2010-es - az Eurostat által is használt - bázisévhez viszonyítunk, az új lakások 3,8, a használtak 6,5 százalékkal lettek olcsóbbak. Az összetételhatást is tartalmazó teljes árindex viszont rendre 4,8 és 7,3 százalékos mínuszt mutat 2010-hez képest.

2012-ben az eddig ismert adatok szerint egy használt lakás 9,8 millió forintot ért, átlagosan 400 ezer forinttal kevesebbet, mint 2011-ben. Budapesten 13,7 millió forint volt az első három negyedévben eladott lakások átlagos ára, ez 800 ezer forinttal marad alatta a 2011-es árszintnek. A fajlagos árak visszaesése mérsékeltebb, ennek oka a forgalom enyhe eltolódása a kisebb lakások felé. Budapesten a használt lakások négyzetméterára 245-ről 237 ezer forintra csökkent 2011 óta. Az országos átlag 3 ezer forinttal lett kevesebb, így értéke 2012 I-III. negyedévében 151 ezer forint/négyzetméter volt. Az új lakások átlagos ára 15,7 millió forintról 15,5 millió forintra csökkent, 2012 első három negyedévében Budapesten átlagosan 17,4 millió forintba került.