Műemlék épületet bontanak az új Pénzügyminisztérium miatt

Gőzerővel folyik a munka a Várban, hogy a Pénzügyminisztérium (PM) elfoglalhassa egykori székhelyét, ám ez több szempontból is problémás - tudta meg a hvg.hu.
Domokos László, 2019. november 17. vasárnap, 19:57
Fotó: Napi.hu

A kormány terveiben az szerepel, hogy az 1901-1904 közötti valóságnak megfelelően állítják helyre a Fellner Sándor-féle épületet. A kormány most megvalósuló tervét a művészettörténészek, szakemberek és maga az Unesco is problémásnak találták. Utóbbi aggályaira februárig kell válaszolnia a kormánynak, különben Budapest világörökségi besorolását kockáztatja.

Ám van egy kis probléma: noha az egykori Pénzügyminisztériumba költözne a PM, a kiszemelt épület nem elég nagy, a jelenlegi 2 ezer dolgozójának csak fele férne el, ezért az egyik udvarra egy új épületrészt kell építeni.

A portál úgy tudja, a Hess András tér felőli emeletes Fortuna-ház mögötti udvar teljesen beépül egy nagy, négyzet alapú tömbbel. Itt volt egy műemléki védettségű levéltári tömb, ezt ahogy már lebontották, ennek helyén épülnek majd a hiányzó irodák.

Ezzel a kormány maradandó átalakítást végzett műemléki környezetben.

Az I. kerület új polgármestere, V. Naszályi Márta szerint az építkezés ugyan nem maradhat félkészen, de a nagy ráépítést meg kellene akadályozni, ahogy az új belső tömb felhúzását is.

A PM Várba költözése folyamatosan csúszik, most a legkorábbi becslés 2022.

HOZZÁSZÓLÁSOK