Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Összesen 13 új lakásssal gyarapodott az első félévben az ország lakásállománya, ez 16 százalékkal haladja meg a tavalyi év azonos időszakát, - derül ki a KSH legfrissebb lakáspiaci gyorsjelentéséből. Budapesten kiugróan magas, 35 százalékos növekedést regisztráltak, az új lakások egyharmadát a fővárosban adták át.

Ugyan a növekedés Fejér és  Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is nagyon markáns volt, meghaladta az ötven százalékot, azonban ez így sem jelent többet megyénkét 3-400 lakásnál. Régiós összehasonlításban a Dél-Dunántúl viszi a pálmát a maga 53 százalékos növekedésével, ám ez a régióban összesen alig 800 lakást jelent az első félévben, ami darabszámban csupán az utolsó előtti helyre elegendő.   

A fővárosi építkezések súlya és jellege erősen  befolyásolta az országos adatok alakulását. Átlag feletti a növekedés a vállalkozók által épített  és az értékesítésre szánt lakások esetében, ezekből 29, illetve 28 százalékkal épült több. Az építtetői kört nagyjából fele-fele arányban  képviseli a lakosság és a vállalkozások. Újabb teret nyert a lakásépítésben a profi kivitelezés, a házilagos építkezések aránya negyedével csökkent.  

Úgy tűnik, nő a lakóparkok népszerűsége, az első félévben csaknem 80 százalékkal több új lakópark épült elsősorban annak köszönhetően, hogy a vidéki városokban egyre nagyobb teret nyert az otthonteremtésnek ez a műfaja. 

A vállalkozói, és ennek megfelelően a társasház építés növekedésének eredményeként újra csökkent az átlagos lakásnagyság, ez Budapesten az első félévben 66 négyzetméter, az országos átlag 89 négyzetméter. 

A lakáspiac felett tornyosuló fekete felhőket az új építési engedélyek számának meredek csökkenése mutatja, Budapesten 13, országszerte 19 százalékkal kevesebb új lakás építésére adtak engedélyt. Az építési kedv lankadása az észak-magyarországi régióban 30, Közép-Dunántúlon 28 százalékos, Dél-Dunántúlon viszont 4 százalékkal több lakás építését engedélyezték. 

Petz Raymund, a GKI Gazdaságkutató Zrt. lakáspiaci szakértője kérdésünkre válaszolva úgy kommentálta a lakásépítés számait, hogy az első félévi átadások 2006-2007-ben indított projektek eredményei lehetnek, s az a nagyszabású visszaesés, amelyet a szakértők, lakáspiaci szereplők már régóta emlegetnek, inkább 2010-re várható. Addig azonban a piacot a tehetetlenség mozgatja.  

Némi hatása lehet annak is - tette hozzá, hogy a júliusi változások előtt a beruházók igyekeztek a  projektek felgyorsítani, de ez az előző tényezőnél kisebb súlyú - hangsúlyozta. Ugyanakkor a beruházók fél - háromnegyed éve hangoztatott panaszáradatát az építési engedélyek számának csökkenése igazolja. A számokból az is látszik - emelte ki Petz, hogy mennyire megnehezült  új projektre finanszírozást szerezni, ugyanakkor a már futó beruházásokból nem vonták ki a pénzt a bankok.  

A szakértő úgy látja, az igazán nagy visszacsapás éve 2010-2011 lesz, idén marad a 29-30 ezer körüli átadott új lakás, a következő években azonban elképzelhető a 25 ezres szintre történő visszaesés.