Váratlan budapesti lakásboom

Visszaesés helyett egyelőre az átadott lakások számának növekedését mutatja a KSH első félévi lakásépítési gyorsjelentése, Budapesten például több mint egyharmadával nőtt az új lakások száma. Az építési engedélyek csaknem 20 százalékos csökkenése azonban egyértelműen jelzi a lakáspiacra köszöntő szűk esztendők közeledését.
Szepesi Anita, 2009. július 30. csütörtök, 09:59
Fotó:

Összesen 13 új lakásssal gyarapodott az első félévben az ország lakásállománya, ez 16 százalékkal haladja meg a tavalyi év azonos időszakát, - derül ki a KSH legfrissebb lakáspiaci gyorsjelentéséből. Budapesten kiugróan magas, 35 százalékos növekedést regisztráltak, az új lakások egyharmadát a fővárosban adták át.

Ugyan a növekedés Fejér és  Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is nagyon markáns volt, meghaladta az ötven százalékot, azonban ez így sem jelent többet megyénkét 3-400 lakásnál. Régiós összehasonlításban a Dél-Dunántúl viszi a pálmát a maga 53 százalékos növekedésével, ám ez a régióban összesen alig 800 lakást jelent az első félévben, ami darabszámban csupán az utolsó előtti helyre elegendő.   

A fővárosi építkezések súlya és jellege erősen  befolyásolta az országos adatok alakulását. Átlag feletti a növekedés a vállalkozók által épített  és az értékesítésre szánt lakások esetében, ezekből 29, illetve 28 százalékkal épült több. Az építtetői kört nagyjából fele-fele arányban  képviseli a lakosság és a vállalkozások. Újabb teret nyert a lakásépítésben a profi kivitelezés, a házilagos építkezések aránya negyedével csökkent.  

Úgy tűnik, nő a lakóparkok népszerűsége, az első félévben csaknem 80 százalékkal több új lakópark épült elsősorban annak köszönhetően, hogy a vidéki városokban egyre nagyobb teret nyert az otthonteremtésnek ez a műfaja. 

A vállalkozói, és ennek megfelelően a társasház építés növekedésének eredményeként újra csökkent az átlagos lakásnagyság, ez Budapesten az első félévben 66 négyzetméter, az országos átlag 89 négyzetméter. 

A lakáspiac felett tornyosuló fekete felhőket az új építési engedélyek számának meredek csökkenése mutatja, Budapesten 13, országszerte 19 százalékkal kevesebb új lakás építésére adtak engedélyt. Az építési kedv lankadása az észak-magyarországi régióban 30, Közép-Dunántúlon 28 százalékos, Dél-Dunántúlon viszont 4 százalékkal több lakás építését engedélyezték. 

Petz Raymund, a GKI Gazdaságkutató Zrt. lakáspiaci szakértője kérdésünkre válaszolva úgy kommentálta a lakásépítés számait, hogy az első félévi átadások 2006-2007-ben indított projektek eredményei lehetnek, s az a nagyszabású visszaesés, amelyet a szakértők, lakáspiaci szereplők már régóta emlegetnek, inkább 2010-re várható. Addig azonban a piacot a tehetetlenség mozgatja.  

Némi hatása lehet annak is - tette hozzá, hogy a júliusi változások előtt a beruházók igyekeztek a  projektek felgyorsítani, de ez az előző tényezőnél kisebb súlyú - hangsúlyozta. Ugyanakkor a beruházók fél - háromnegyed éve hangoztatott panaszáradatát az építési engedélyek számának csökkenése igazolja. A számokból az is látszik - emelte ki Petz, hogy mennyire megnehezült  új projektre finanszírozást szerezni, ugyanakkor a már futó beruházásokból nem vonták ki a pénzt a bankok.  

A szakértő úgy látja, az igazán nagy visszacsapás éve 2010-2011 lesz, idén marad a 29-30 ezer körüli átadott új lakás, a következő években azonban elképzelhető a 25 ezres szintre történő visszaesés.

HOZZÁSZÓLÁSOK