Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

Az osztrákokat, németeket és szlovéneket elsősorban az motiválja, hogy a hobbikert méretű telkeken korszerű fajtákkal és hazai munkaerővel szép, odahaza különösen jó pénzért eladható termést lehet produkálni. Főként a vízzel, villannyal ellátott, termő gyümölcsösök vonzóak.

Ismét nő a kereslet

Csapó Sándor, az ingatlanközvetítéssel foglalkozó Savaria Kft. munkatársa szerint hosszú évek után március óta ismét nő a kereslet a zártkerti ingatlanok iránt Szombathely, Kőszeg és Körmend környékén, de kisebb településeken is. Különösen kedveltek a barack-, a meggy- és a dióültetvények, de elég gyorsan akad vevő az epres-, málnás- és ribiszkéskertekre is. Kelendőek lettek a lakóövezetekhez közeli, elsősorban zöldségtermesztésre alkalmas, maximum 1500-2000 négyzetméteres területek is. A közelmúltban pár nap alatt kelt el az a Szombathely belterületén lévő "parcella", amelyen egy kisebb üvegház is volt. Úgy tűnik, a vevők általában 1,5−2 millió forintot áldoznak a vásárlásra, s az elmúlt években felhalmozódott hatalmas kínálat miatt a keresletnövekedésnek az árakra egyelőre még nincs hatása.

Hasonló tendenciákról számolt be Meggyes Tamás értékbecsléssel és ingatlanközvetítéssel foglalkozó zalaegerszegi ügyvéd is. A legtöbben a kifejezetten mezőgazdasági művelésre alkalmas, déli fekvésű területeket keresik, maximum 1−1,5 millió forintos áron. Továbbra is nehezen eladhatók a jelentős szintkülönbségű, meredek, elhanyagolt parcellák, szőlők. Meggyes hozzátette, az egyik leggyakoribb kérdés a föld minősége, a rendszeres trágyázottság.

Külföldiek is vásárolnak

Elsősorban a határ közelében, az alacsony árakat kihasználva, már külföldiek is vásárolnak, ami itt az árakban is megmutatkozik. Általában korszerű, kordonos gyümölcsöst telepítenek, amit sokan helyi munkaerővel műveltetnek. Fontos szempont, hogy a területen egy kisebb, új, lakható házat is lehessen építeni.

Pellérdi Ágnes, a Pellérdi és Társa Ingatlan Iroda tulajdonosa szerint az elmúlt két hónapban Veszprém és Fejér megyében is nőtt a kereslet a kúttal rendelkező, könnyen megközelíthető kiskertek iránt. A közelmúltban Veszprémben, Pápán, Tapolcán és Székesfehérváron több, 1000-1500 négyzetméter körüli területet is eladtak, akár többet egymás mellett, ugyanannak a vevőnek. Pellérdi hozzátette, a többség  elsősorban saját családjának szeretne zöldséget és gyümölcsöt termelni, de olyan vevőjük is volt, aki őstermelőként kíván dolgozni.