Váratlanul nagyot nőttek a brit lakásárak

A nagy-britanniai lakóingatlanok ára a vártnál nagyobb mértékben emelkedett éves szinten a július-szeptemberi időszakban - idézi a legnagyobb brit ingatlanhitelező hálózat, a Halifax pénteken közzétett adatait az MTI.
Szepesi Anita, 2017. október 6. péntek, 18:18
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A közöltek szerint július-szeptemberben átlagosan éves szinten 4 százalékkal drágultak a nagy-britanniai lakóingatlanok az előző időszakban regisztrált 2,6 százalékos árnövekedés után. Elemzők előzetesen 3,6 százalékos emelkedésre számítottak.

Az utóbbi hét hónapban a most közölt a legmagasabb három hónapra visszatekintő növekedési adat, azonban jóval alacsonyabb a tavaly márciusban közölt 10 százalékos három havi drágulásnál.

Havi szinten szeptemberben 0,8 százalékkal nőtt a lakóingatlanok ára a korábbi 1,1 százalékos emelkedés után, elemzők előzetesen mindössze 0,1 százalékos drágulással számoltak.

Szakértők szerint a vártnál nagyobb mértékű drágulás oka részben az lehet, hogy a foglalkoztatottak számának emelkedésével kialakult többletkeresletre nincs fedezet a piacon.

Elemzők azonban azt jelzik előre, hogy a magasabb infláció miatt csökkenő vásárlóerő megfékezi az árak további jelentős emelkedését.

HOZZÁSZÓLÁSOK