A felmérés eredményeit a Gazeta Wyborcza napilap publikálta csütörtökön. A befektetőket 2012-ben leginkább London érdekli (37 százalék). A lengyel fővárost 12 százalékuk választotta, így Varsó megelőzte Párizst (9 százalék), Münchent (8 százalék) és Berlint (7 százalék) is.

Collin Waddell, a CBRE lengyelországi részlegének igazgatója szerint a Varsó iránti érdeklődés elsősorban a megrázkódtatásoknak ellenálló lengyel gazdaság stabilitásának köszönhető.

Varsóban jelenleg több mint 3,6 millió négyzetméter iroda található, és az idén újabb 250 ezer négyzetmétert építenek. Szakértők szerint ez a tendencia a következő években sem változik. Feltételezhetően kereslet is lesz az új ingatlanokra, mivel sok cég a régi, átalakításokat igénylő épületekből szívesen költözik irodaházba. Ezen kívül beruházók az új épületek 60 százalékát maguknak szánják.

Varsóban a központban négyzetméterenként 22-25 euróért lehet bérelni irodát a központban, 14-16 euróért a belvároson kívül, és ezek az árak a következő években várhatóan nem sokat változnak.

A lap a Taxand független adótanácsadó adataira hivatkozva azt is hangsúlyozta, hogy 29 európai főváros közül a lengyelben vannak a legkedvezőbb adókulcsok az ingatlankiadásban és -kereskedelemben.