A Porto Investment Hungary Kft. beruházó valamint a CET Közraktárak átépítését generálkivitelezőként megvalósító West Hungária Bau Kft. és WHB Építő Kft. konzorcium közös keresete nyomán a Fővárosi Ítélőtábla 2012. június 19-én ítéletet hozott, melyet július 10-én kézbesített. A jogerős és végrehajtható ítélet kimondja, hogy a Fővárosi Önkormányzat  - szerződéses jogait megalapozottan érvényesítve - jogszerűen hívta le azt a 3.951.000,- eurós bankgaranciát, amely a CET - beruházás kapcsán őt megillető késedelmi és hibás teljesítési kötbérigényt biztosította. Az Önkormányzat a bankgarancia összeget nem köteles visszafizetni.

Az ítélet azt is kimondja, hogy azzal, hogy PORTO az őt a projekt megvalósítására kötelező szerződést 2011. augusztus végén felmondta, a szerződést még abban az esetben is megszüntette, ha a felmondás jogellenes volt, ugyanis ez az eset a szerződés teljesítésének megtagadását jelenti. Az Önkormányzat fenntartotta a jogát arra, hogy az ebből eredő kárait érvényesítse.

Az ítélet szerint tavaly október óta PORTO és felhatalmazása alapján az ingatlanban tartózkodó WHB cégek szerződést sértően tartják hatalmukban CET - et. Magatartásuk nem minősülhet felelős őrzésnek, mert erről csak akkor lehetne szó, ha ezt az Önkormányzat érdekében tennék, de ezt ők maguk cáfolják. A birtoklásra egyedül az Önkormányzat, mint az ingatlan kizárólagos tulajdonosa jogosult - hangsúlyozza közleményében a Főváros.

Elszámolás nélkül nem adják

Ezzel szemben a CET kivitelezői mai sajtótájékoztatójukon és közleményben is bejelentették: mivel a Főváros eddig nem tette lehetővé az épület műszaki átadás-átvételét, így az jelenleg is építési területnek minősül, ahol a kivitelezők jogszerűen tartózkodnak. Hangsúlyozták, hogy a felek között az utóbbi hónapokban részletes elszámolási megállapodás jött létre, amit most, az erre nem is vonatkozó ítéletet lobogtatva a Főváros egyoldalúan felrúgott.

Mint kifejtették, a megállapodás közgyűlésen történő tárgyalását, amely lehetővé tenné az épület átadás-átvételét, a pénzügyi elszámolást a felek között, Bagdy Gábor főpolgármester javaslatára a Fővárosi Önkormányzat egyszerűen lesöpörte az asztalról. Kiemelik: a CET kivitelezői mindaddig nem adják át az épületet, amíg az elszámolás meg nem történik, munkájukat a Főváros nem fizeti ki.

500 napja áll üresen

A kivitelezők szerint a vállalkozások a tisztességes elszámolást követően azonnal átadják az épületet a Fővárosi Önkormányzatnak. Addig pedig óriási tiltakozó táblákat állítottak fel az épület körül, a Duna felőli oldalon angol nyelven, amelyen  arra hívják fel a figyelmet, hogy a Fővárosi Önkormányzat hibájából több mint 500 napja áll Budapest szégyenfoltjaként még mindig üresen az épület.