Mint kiemelik, ki kell kérni a közüzemi számlákat, érdemes meggyőződni a lakás tehermentességéről, nehogy egy korábban felhalmozott közüzemi hátralék miatt a szolgáltató lekapcsolja a szolgáltatást. Tisztázni kell a közös költség összetételét, ebben ugyanis gyakran olyan tételek is szerepelnek, amelyek a jövőbeni fejlesztésekhez gyűlnek, így igazából a bérlő nem feltétlenül élvezi ennek hasznát. Az ilyen típusú tételeket gyakran átvállalják a tulajdonosok, de erről meg kell győződni.

Alapvető az írásos bérleti szerződés − hangsúlyozza a DH, mert csak a jogilag tiszta helyzet jelent megoldást például egy vita esetén.
Írásos dokumentum kell a kaucióról (ez egy, két, három hónap lehet) a hibák javításának kérdéseiről is.Tisztázni kell a lakás rendeltetésszerű használata mellett előforduló garanciális hibák (elromló műszaki berendezések, csőtörés) javításának kérdését is. A szerződésbe kerüljön bele, hogy a bérlő csak a nem rendeltetésszerű használatból eredő károkért felel. Arra sem kötelezhető a bérlő, hogy a garanciális hibák javítását maga intézze, bár a gyakorlatban ez a gyorsabb megoldás, de ilyenkor is a tulajdonost illetik a kiadások. Pontos jegyzéket kell készíteni a bútorokról, berendezésekről és azok állapotáról, valamint a mérőórák állásáról. A drágább berendezési tárgyakról célszerű fotót készíteni a majdani viták elkerülése érdekében. Határozott idejű bérleti szerződésnél rögzíteni kell a felmondás módját, esetleges kizárását vagy a hosszabbítási opciót, az évfordulós áremeléssel kapcsolatos lehetőségekkel. Ha például egyetemi hallgatók csoportosan költöznek össze, lehet köztük olyan, aki nem tartja be a szabályokat, illetve idő előtt elhagyja a lakást, az ilyenkor felmerülő terhekről is rendelkezni kell.

Legforgalmasabb kerületek

Átlagos nagyság (négyzetméter)Átlagos bérleti díj (ezer forint)
XIII.5576
XIV.5870
II.94121
III.5062
XI.5976
Forrás: Duna House