Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az obszervatórium melletti telek tulajdonosa évek óta nagy méretű családi házat kíván építeni a vízparti, hajdan strandként üzemelő területre. Az építkezés zavarná az állomás működését, ezért az önkormányzat változtatási tilalmat rendelt el a telekre, ez azonban tavaly, év végén lejárt.

Két éve az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság is fellebbezést nyújtott be a siófoki obszervatórium szomszédos telekére kiadott építési engedély miatt, amit a másodfokú hatóság mérlegelt, és visszautasította az engedélyt. Az ingatlantulajdonos emiatt pert indított, ami a mai napig nem zárult le.

Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője korábban kifejtette: a balatoni viharjelzés és a klímaváltozás mértékének közvetlen mérése miatt stratégiai kérdés a működés, illetve a pontos adatsor, amit az obszervatórium környezetének beépítése veszélyeztet.

A tervezett építkezés megakadályozására a siófoki önkormányzat is lépéseket tett, változtatási tilalmat rendelt el a területre, ez azonban 2016 végén lejárt. Molnár Árpád, Siófok megbízott városi főépítésze közölte, a változatási tilalom nem hosszabbítható meg. Szerinte állami szerepvállalásra lenne szükség a kérdés megoldására kártérítés nyújtásával vagy cseretelek biztosításával. Módosítható a helyi építési szabályzat is, például úgy, hogy csak vízikikötő létesítését engedélyezzék a telken. Ezzel azonban gyakorlatilag forgalomképtelenné válna a terület, ami miatt jelentős kártérítésre lenne kötelezhető az önkormányzat, márpedig erre nincs forrása.

Az FM elkötelezettségét fejezte ki az obszervatórium zavartalan működése iránt, hangsúlyozva: a balatoni viharjelzés biztonságos működése nemcsak Siófok városának, hanem az egész balatoni régiónak, sőt az egész országnak érdeke. A kormány arra törekszik, hogy a szóban forgó telek cseréje mihamarabb megvalósulhasson, illetve ha ez akadályba ütközik, akkor lehetőség nyíljon az ingatlan megvásárlására. A siófoki obszervatórium további zavartalan működéséért, ha ehhez jogi feltételek megteremtése szükséges, akár jogszabály-módosításra is kész a kormány.