A bezárt hat iroda tulajdonosai közül négyen frissen kezdtek bele az ingatlanforgalmazásba, rosszkor kapta el őket a válság, amit érzelmileg nem bírtak elviselni, ketten pedig teljesen hátat fordítottak a szakmának - mondta a Napinak Bartucz Tamás, az Ibred-csoport tulajdonos-ügyvezetője. A cég nem nyitott újabb irodákat, átdolgozta a hálózat alapkoncepcióját, és meglévő irodáit erősíti.

Bartucz, aki a Magyar Ingatlanszövetség közvetítői bizottságának elnöki tisztjét is ellátja, úgy véli: a jelenlegi helyzet nem kedvez a kis irodáknak. Szerinte amúgy nem az irodák száma vagy helye a fontos, hanem hogy valódi szakmai tudás álljon mögöttük és rugalmasan működjenek. A nagy hálózatok és a kicsi irodák továbbra is veszélyben vannak, előbbiek a gyors terjeszkedési szándék és a versenypozíció fenntartásának látszata miatt, utóbbiak pedig azért, mert nem rendelkeznek elegendő tartalékkal a válságos időkben. Normál esetben is 2-3 havi tartalékkal kell rendelkeznie egy ingatlanirodának, ami recesszióban megduplázódik - tette hozzá.

A piaccal kapcsolatban Bartucz elmondta: az eladások száma a nagy értékű ingatlanok esetében már a tavalyi év közepén visszaesett, azóta két mélypont volt még: idén márciusban és nyáron, júliusban viszont már emelkedett a forgalom, és kissé aktívabbnak tűnik a piac. Szeptember-októberre már komolyabb javulást vár, jövő tavaszra pedig azt, hogy bár alacsonyabb szinten, de stabilizálódik az ingatlanpiac.

Az Ibred-csoport használt lakásokra specializálódott (elsősorban a fővárosban), ez a piac pedig kevésbé szenvedte meg a válságot, mint az új építésű ingatlanok. Míg az eladói piacon radikális árcsökkenés nem történt, a bérbeadóin igen, de hogy mekkora, ez csak szeptember végén fog kiderülni, amikor a diákok nagy többsége már talál lakást magának - jegyezte meg.

Az A1 Csoport 2008 októberétől márciusig tapasztalt komolyabb visszaesést az ingatlanforgalomban, tavasztól már normalizálódott a piac - tudtuk meg Huszti György üzletág-igazgatótól. A 12 irodával üzemelő cég átlagos havi bevétele tavaly a negyedére esett vissza, és 300 fős tanácsadói csapatát 70 főre csökkentette az év végén. Az elkövetkező hónapokban azonban - változatlan irodaszám mellett - újra a korábbira bővítik a dolgozók létszámát.

Az év végéig maradhat az az állapot, ami az elmúlt 3 hónapot jellemzi, a gyenge, de muzsikáló piac, jövőre azonban már élénkülhet a kereslet - véli Huszti. Ezt támasztja alá az is, hogy a tavaly szeptemberben eltűnt befektetési célú vásárlók kezdenek visszaszállingózni a piacra. Bár csak az ingatlanok tíz százalékánál tapasztalható jelentős árzuhanás, ezek a vevők a többinél is jelentős alkupozícióban vannak.

Radics Edit, a CDC Ingatlan ügyvezetője szerint az elmúlt időszakban közel a felére estek vissza az ingatlanvásárlások. A válság igazi vesztesei azonban valószínűleg nem a franchise-hálózatok, hanem a kis, egyéni irodák, amelyek közül sokan be is zártak. Ez a forgalom pedig "átrakódott" a hálózatokhoz; nélkülük harmadára is csökkent volna az eladások száma. A cégnek egyetlen irodája zárt be, jelenleg 25 van.

Márciustól Radics szerint újra elindult a piac, de természetesen messze nincs a régi szinten. A közeljövőben biztosan lesz még visszaesés, az ingatlanügyletek igazi motorját azonban nem a gazdaság, hanem a családi helyzet (házasság, válás, gyermekvállalás), illetve az egzisztenciális tényezők változásai jelentik, ezek pedig nem szűnnek meg - tette hozzá.