Az állami felszámolócég az I. kerületben, a Gellért-hegy lábánál lévő fürdőt és a 2070 négyzetméteres szállodát csak egyben adná el - derül ki a pályázati kiírásból.

Az elektronikus licit március 26-án indul és április 12-ig tart. A kikiáltási ár - és az ingatlanokért fizetendő minimális összeg - 5 milliárd 88 millió forint, az árverésen való részvételhez megfizetendő előleg 254 millió forint.

A fürdőre többeknek van elővásárlási joga

A Népszava szerint az üzletet kissé bonyolítja, hogy az épületek alatti földterület a fővárosi önkormányzat tulajdona, a fürdő üzemeltetéséhez szükséges vízjogokkal pedig a Budapest Gyógyfürdő és Hévízei Zrt. (BGYH) rendelkezik. A fürdő esetében az államnak, a fővárosi önkormányzatnak és a BGYH-nak is van elővásárlási joga.

A fővárosi önkormányzat már korábban is tartott attól, hogy kiéneklik a kezükből a fürdőt és a szállodát. Ha így lenne, akkor a fővárosi önkormányzat csak magát - pontosabban az előző, Tarlós-féle városvezetést - hibáztathatná, ugyanis a jelenlegi helyzet nekik köszönhető. A felszámolási eljárást a fővárosi önkormányzat kezdeményezte a cég ellen, amelynek pedig maga is résztulajdonosa - írja a cikk szerzője.

A Karácsony Gergely vezette közgyűlés 2019-ben már döntött arról, hogy több mint hétmilliárd forintos ajánlatot tesznek a Rác fürdő és a hotel tulajdonjogának megszerzésére az állami felszámolócégnél. Nyilvános pályázatot azonban eddig nem írt ki a felszámoló a 2016 decembere óta felszámolási eljárás alatt lévő Rác Nosztalgia ingatlanának értékesítésére. Most márciusban megjelent a felhívás, akkor amikor a főváros a járvány és a kormányzati elvonások miatt nehéz pénzügyi helyzetbe került.