Vészjósló demográfiai teher alatt a magyar húzóágazat

Alapjaiban kell újragondolni az építőipari szakemberképzést, mert a demográfiai folyamatok miatt a következő években biztosan nem lesz annyi építőipari szakmunkástanuló, mint a 2000-es évek elején megszoktuk - mondta lapunknak az Építőipari Vállalkozások Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ).
Szepesi Anita, 2017. július 24. hétfő, 18:49
Fotó: Pixabay

Számos szakmában már belátható időn belül nagyságrendekkel csökkenti az élőmunkaigényt a robottechnika és az automatizálás, az építőipar létszámgondjain azonban ezek nem segítenek, az építőipari létesítmények ugyanis egyedi termékek, amelyeknél az automatizálás gigantikus adatbázisok nélkül nem megy. Az égető létszámhiány miatt azonban mindenképpen lépni kell valamerre, a következő években ugyanis nem számolhatunk a 2000-es évek eleji építőipari szakmunkástanuló-létszámmal, hiszen a képzendő gyerekeknek már meg kellett volna születniük, ma viszont jó ha a tíz évvel ezelőtti szakmunkástanuló-létszám tizede megjelenik az iskolákban - állapítja meg Koji László ÉVOSZ-elnök.

Nem nekünk kell kitalálni a megoldást - véli Koji, csak követni kellene a nyugat-európai országokban 10-15 éve bevált mintát. Ha nincs elég képezhető gyerek, felesleges 60 képzőhely között elaprózni az oktatásra szánt forrásokat, sokkal kevesebb, de színvonalasabb, a legújabb technikákkal és eszközökkel, infrastruktúrával felszerelt, jól képzett és megfizetett, minőségi oktatást nyújtó tanárokkal működő képzőhelyekre kell koncentrálni a pénzt. Koji régiónként elegendőnek tartana egy-egy kiemelt képzőközpontot, az utazási költségek és a kollégiumi férőhely biztosítása mellett pedig ezek mellé olyan gyakorlati hátteret kell teremteni, hogy a tanulók a feladatok teljes skáláját megismerhessék és begyakorolhassák a lehető legmagasabb színvonalon.

Ehhez a duális képzésbe a meglévő két láb - szakiskola és gyakorlati képzőhely - mellé egy harmadik láb, az üzemközi képzőhely bevezetését is indokoltnak tartja. A hazai mikro- és kisvállalkozások munkaellátottsága nem teszi lehetővé, hogy folyamatosan és teljes spektrumban gyakorolhassák az építőipari szakmunkákat a tanulók,  ezt a hiányt pótolná  az üzemközi képzőhely intézménye.

Teljes koncepcióváltásra van szükség, német és belga mintára erős képzőközpontokra kell koncentrálni a forrásokat, a szakiskolai oktatás mellett pedig nagyobb teret kell hagyni a felnőttképzésnek, a tovább- és az átképzésnek - hangsúlyozza Koji László. Hogy mindezt a mostani tulajdonosi, állami intézményi háttérrel, vagy egy olyan struktúrában, amelyben a piaci szereplők biztosítják az oktatást, másodlagos kérdés, a legfontosabb maga a koncentráció, és a szakma szereplők bevonása - állítja a szakember.

Véleménye szerint azt is át kellene gondolni, vajon a helyén van-e a képzés finanszírozása. Jelenleg a cégek a bruttó bér 1,5 százalékát fizetik a képzési alapba szakképzési hozzájárulásként, az építőipari vállalkozások által befizetett évi 12-15 milliárd forintot osztják szét a 60 képzőhely között.

Koji úgy gondolja, a vállalatok akár többet is hajlandóak lennének áldozni, ha a részt vehetnének a források visszaosztásában, és az számukra is átlátható, ellenőrizhető formában működne. E téren szintén a német példát tartja iránymutatónak.

A szakember-utánpótlás új alapokra helyezéséről az ÉVOSZ vitaanyagot készít, amelyhez várják a szakmai szereplők véleményét.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2017.07.25 18:16

Pedig kubikust 100-szor könyebb képezni is, találni is mint pl. orvost, mérnököt, IT-szakembert. Csak a mi mutyikormányunk ehhez is hülye. Ezek még ott tartanak, hogy a rabszolgák majd dolgoznak, mi meg majd elosszuk, bölcsen, a megtermelt pízt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

serevalitta, 2017.07.25 14:39

Hát igen..Az építőipari munkaerő azt bizony sajnos nem lehet robotokkal kiváltani. Hihetetlen hogy erre fidesz magától jött rá. No és kitaláták már az okosok hogy mi lesz ha nem lesz aki házakat épitsen? Amerikában már most félmillió ember hiányzik az épitőiparból .Hogy miért ? Hát csak azért mert a mai modern IT generáció már nem "akar" úgymond az építőiparban dolgozni.Igen ám csak hogy a hatvanas években született épitőipari munkások már ott is kezdenek ám "kikopni" a munkaerőpiacról. Ugyhogy a világ számára hamarosan komoly kihivás lesz az épitőiparimunkaerő utánpótlása.Hamarosan eljön az az idő amikor a kapitalistáknak is kissebre kell venniük az arcot meg az igényeiket úgymond muszáj lesz "megalkudniuk" mert nem lesz más opció .
Az Orbánéknál jóval komolyabban és reálisabban gondolkodó nyugati kormányok se nagyon találnak megoldást már évek óta erre problémára.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html